Mari artiști români. Ion Alin Gheorghiu, coliță dantelată 2024 LP 2450a
search
  • Mari artiști români. Ion Alin Gheorghiu, coliță dantelată 2024 LP 2450a

Mari artiști români. Ion Alin Gheorghiu, coliță dantelată 2024 LP 2450a

2450a
33,00 lei
În stoc
An aparitie
2024
Calitate
MNH
Tip
Coliță
Tematica
Arta
Pictura

Mari artiști români. Ion Alin Gheorghiu, coliță dantelată 2024 LP 2450a

Romfilatelia oferă colecționarilor pasionați și marelui public, o emisiune de mărci poștale având ca subiect pictura, compusă din 3 timbre, o coliță filatelică și un plic „prima zi”. Imaginile reproduc lucrări aparținând unui mare artist român, Ion Alin Gheorghiu. Sub titlul „Mari artiști români. Ion Alin Gheorghiu” emisiunea va fi introdusă în circulație vineri, 26 ianuarie a.c.

Unul dintre cei mai importanți artiști postmoderniști, Ion Gheorghiu, (1929-2001), Alin pentru prieteni, timp de 45 de ani s-a impus în elita plasticii românești și internaționale, exprimându-se în pictură, sculptură, artă decorativă și, câteodată, în scris. A fost membru titular al Academiei Române.

Un artist original, pentru care talentul înseamnă, înainte de toate, o mare răspundere, inteligent și cultivat, harnic și laborios, cu o necruțătoare disciplină a lucrului zilnic („Inspirația, dacă există, trebuie să te găsească la șevalet cu pensula în mână”) folosind numai, mijloace tradiționale, a dezvoltat o tehnică desăvârșită de glasiuri, frotiuri, suprapuneri savante – un centimetru pătrat din oricare pânză a sa e o nestemată. A trecut natural de la figurativ la non-figurativ, treptat, fără salturi surprinzătoare, fiecare etapă din creația sa fiind la fel de cuceritoare și recognoscibilă.

Lucrările lui Alin Gheorghiu conferă imaginilor un permanent nimb de noutate, surprinzătoare. „Labirintul” pânzelor sale scoate în evidență, simultan misterul și calea. Ca orice mare artist, Alin Gheorghiu este greu de încadrat didactic. E original fără ostentație, e cultivat stilistic și istoric. Arta lui Gheorghiu este greu de definit. E de admirat, de savurat ca o călăuză în miracolul vizualității.

Artă care nu descrie, ci reface, pictura lui Gheorghiu, generic denumită, de la o vreme (1970) GRĂDINA SUSPENDATĂ, unde morfologii și forme naturale – sămânță, floare, fruct – explodează în deformări de structuri antrenând concentric unde de propagare infinit reverberate, se adună mai apoi, după 1985, în COMPOZIȚII fără titlu, alcătuiri organice din aceleași forme-arhetip adunate într-un tot unitar, cu sentiment sacru, o variantă a muntelui ca imagine a lumii, ca imagine a legăturii pământ-cer. Această serie inspirată de icoana Maicii Domnului și de interpretările sale după portretele pictorului italian Giuseppe Arcimboldo, fără voința pictorului, au căpătat în timp numele de MADONE. Filiația din icoană pe sticlă e o evidență nu numai prin cromatică, cât și prin desenul prezent mereu, osatură coordonatoare a formelor sale. Candoarea umilului iconar anonim, „bătăile lui de inimă”, se simt în pictura lui Gheorghiu, auresc imaginea cu lirism și armonie.

Sculpturile – HIMERE – un îndrăzneț salt în spațiu, nu împlinesc numai ideea fundamentală a formelor picturale, ci trăiesc cu o forță monumentală neobișnuită. Ion Alin Gheorghiu nu poate fi încadrat în niciun curent, printr-o operă de o vastitate copleșitoare el a zidit o lume paralelă, credibilă, o altă realitate bazată pe legi precise, ruptură și echilibru.

Mărcile poștale cu valorile de 2 lei și 4 lei reproduc două picturi aparținând unui concept artistic personal cunoscut ca domeniul „grădinilor suspendate”. Marca poștală cu valoarea nominală de 22 lei, reproduce o pictură cunoscută sub denumirea „Compoziție”. Marca poștală a coliței filatelice cu valoarea nominală de 33 lei reproduce o sculptură a lui Ion Alin Gheorghiu, intitulată „Himera”. Plicul „prima zi” prezintă o compoziție care îmbină imaginea portretului pictorului cu o creație artistică reprezentativă pentru stilul caracteristic lucrărilor sale.