Plante medicinale 2023 LP 2399
search
  • Plante medicinale 2023 LP 2399

Plante medicinale 2023 LP 2399

2399
72,00 lei
În stoc
An aparitie
2023
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Flora

Plante medicinale 2023 LP 2399

Promovând „Farmacia verde”, emisiunea prezintă pe cele zece timbre imaginile unor plante medicinale cunoscute pentru frumusețea lor, la care se adaugă proprietățile benefice pentru păstrarea sănătății și a tratamentului unor afecțiuni.

Cerențel – Geum urbanum – ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, este o plantă erbacee din familia Rosaceae, ce atinge o înălțime de 30-40 cm. Rizomul este folosit atât în scopuri terapeutice, cât și pentru a condimenta supele, sosurile sau berea. Principiile active din rizom conferă acestuia proprietăți antiseptice, astringente, hemostatice, analgezice. Diminuează și înlătură spasmele mușchilor. De asemenea, acționează ca antiviral, antiseptic, cicatrizant. Se folosește pentru combaterea diareii și dizenteriei, pentru alinarea durerilor în ulcerul gastric, pentru calmarea durerilor de dinți.

Nalba mare – Althaea officinalis – reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei, face parte din familia Malvaceae. Este o plantă erbacee, bianuală sau perenă, cu tulpină dreaptă, înaltă de până la 1 m, ramificată și acoperită cu peri, cu flori mari de culoare roz-violacee cu vinișoare violete, frunze lung-pețiolate, verzi-albicioase și catifelate datorită perilor foarte deși. În flora spontană vegetează din zona de câmpie până în etajul fagului, prin locuri ruderale, pajiști, zăvoaie, lunci, malul apelor, fiind o specie iubitoare de apă. Înflorește din iulie și până în septembrie. Distribuția nativă include Europa, vestul Asiei, nord-vestul Africii. Atât rădăcinile, cât și frunzele conțin substanțe mucilaginoase benefice în inflamațiile acute ale căilor respiratorii (laringite, traheite, bronșite). De asemenea, nalba mare poate fi folosită în gastrite și colite, în afecțiuni bucale.

Ruja – Rhodiola rosea – ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei, este o plantă din familia Crassulaceae ce crește în zonele subarctice și subalpine ale emisferei nordice. Cunoscută și sub numele de „Rădăcina de aur” sau „Rădăcina arctică”, este utilizată de mii de ani pentru combaterea stresului, reducerea depresiei, tratarea oboselii, dar și pentru creșterea rezistenței organismului și a fertilității ori în îngrijirea pielii. Rhodiola rosea este plantă perenă și prezintă un rizom gros, cărnos, cilindric, cu miros puternic de trandafir. Acest rizom prezintă proprietăți medicinale, cu multiple beneficii asupra sănătății umane.

Cicoarea – Cichorium intybus – reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei, este o plantă erbacee, perenă, larg răspândită, care aparține familiei Asteraceae. Arealul ei nativ cuprinde Europa, vestul și sud-vestul Asiei, nordul Africii. Are rădăcina groasă ce se continuă cu un rizom scurt, lignificat. Tulpina ramificată are înălțimea de 50-150 cm. Frunzele bazale sunt lanceolate, crestate, frunzele superioare sesile, cu margine dințată. Florile ligulate sunt albastre, mai rar albe sau de culoare roz.

Printre proprietățile terapeutice ale acestei plante sunt cele hepatoprotectoare, digestive, laxative, depurative, hipoglicemiante, hipotensive, diuretice, remineralizante.

Arnica – Arnica montana – redată pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei, plantă din familia Asteraceae, este o specie perenă, cu flori galben-portocalii, similare margaretelor. Tulpinile ajung până la înălțimea de 20 – 40 cm, fiind rotunde și acoperite cu perișori glandulari până aproape sub inflorescență. Din frunzele și florile de arnică se pot prepara cataplasme, decocturi sau tincturi care se folosesc extern, cu efect benefic în cazul contuziilor, entorselor, echimozelor.

Nalba – Malva sylvestris – reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei, aparține familiei Malvaceae. Este răspândită din Europa până în Asia Centrală și vestul Munților Himalaya, precum și în nordul Africii. Malva sylvestris este o specie foarte comună la noi, care se găsește cu ușurință pe câmpuri, de-a lungul cărărilor și drumurilor, prin pajiști, tufărișuri, margini de pădure și chiar în unele locuri inospitaliere, cum ar fi pârloagele și ogoarele. Florile au corola formată din cinci petale lungi de până la circa 3 cm, emarginate, de un frumos mov-roz, cu nervațiuni violete. Împreună cu frunzele, pot fi folosite în scop terapeutic, pentru proprietățile lor emoliente. Astfel, decoctul de flori și frunze calmează iritația mucoaselor, fiind benefic în bronșite, tuse uscată, inflamație a gâtului. De asemenea, decoctul din flori și frunze de nalbă ajută la reducerea inflamației intestinului și are efect laxativ. Extern, poate fi folosit pentru iritații și inflamații ale pielii.

Merișorul – Vaccinium vitis-idaea – ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei, este un arbust peren, pitic, care face parte din familia Ericaceae. Frunzele persistente, ovate, au o lungime de 1-3 cm, margini ușor răsfrânte, fața superioară verde-închis, lucioasă, cea inferioară mată, cu puncte negre. Florile campanulate sunt albe sau roz pal, cu petalele concrescute. Fructele sunt bace sferice, de o culoare roșie vie. Merișorul este o plantă nativă în Europa, Asia și America de Nord. În Europa, specia crește în păduri de conifere, în zone de mlaștină și în soluri acide, montane chiar și la altitudini de peste 2000 m. Merișorul este utilizat în tratarea inflamațiilor urogenitale (cistite acute și cronice, uretrită, leucoree, pielonefrită). Vitamina C din fruct, împreună cu mineralele antioxidante, poate preveni gripa și guturaiul.

Sporiciul sau verbina – Verbena officinalis – plantă erbacee ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 7,50 lei, face parte din familia Verbenaceae și este înaltă de 0,3 – 0,8 m. Tulpina este erectă, tetramuchiată, ramificată. Frunzele sunt opuse, ovat-triunghiulare, divizate trifoliat, mai ales cele bazale. Principiilor active din părțile aeriene ale plantei înflorite li se atribuie proprietăti anestezice, de potențare a prostaglandinelor, antiinflamatoare, antimigrenoase, antireumatice, astringente, cicatrizante.

Mușețelul – Matricaria chamomilla – reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei, aparține familiei Asteraceae (Compositae). Este o plantă ierboasă anuală, cu rădăcina pivotantă. Tulpina glabră este erectă, de 10-50 cm, mai mult sau mai puțin ramificată. Frunzele sunt de 2-3 ori penat sectate, cu 6-10 perechi de lacinii liniare și glabre. Florile sunt dispuse pe un receptacul conic, gol în interior. Planta este de origine eurasiatică și este frecventă din zona de stepă până în etajul fagului, prin pajiști, vii, plantații de salcâm, pârloage, locuri ruderale și terenuri sărăturate. Mușețelul este apreciat pentru acțiunea sa antispastică, antiinflamatoare, antialergică, cicatrizantă și imuno-stimulatoare. Totodată, este utilizat în tratarea balonării și afecțiunilor digestive.

Osul iepurelui – Ononis spinosa – redat pe timbrul cu valoarea nominală de 34 lei, este o specie din familia Fabaceae (Leguminosae), originară din Europa, Asia de sud-vest și Africa de nord. Este perenă, de 30-80 cm înălțime, cu tulpină erectă sau ascendentă, foarte ramificată. Ramurile sunt spinoase, cu spini rigizi. Frunzele inferioare sunt trifoliolate, cele superioare unifoliolate, pe ambele fețe cu peri glanduloși. Florile sunt roz, singulare sau câte 2, rar câte 3, axilare. Înflorește de primăvara și până toamna. Osul iepurelui poate fi întâlnit prin pajiști și tufărișuri din zona de câmpie până în etajul gorunului. Are următoarele proprietăți terapeutice, benefice sănătății: detoxifiante, depurative, ușor laxative, astringente, colagoge, diuretice, fortifiante, expectorante, antitusive, sudorifice, ușor hipotonice, antireumatice, antigutoase, antiseptice urinare, antiinflamatoare. Se folosește rădăcina din care se prepară, pentru uz intern, infuzie.