Casa artistului, minicoli de 4 timbre și 2 viniete, cu manșetă ilustrată 2023 LP 2404b
search
  • Casa artistului, minicoli de 4 timbre și 2 viniete, cu manșetă ilustrată 2023 LP 2404b
  • Casa artistului, minicoli de 4 timbre și 2 viniete, cu manșetă ilustrată 2023 LP 2404b

Casa artistului, minicoli de 4 timbre și 2 viniete, cu manșetă ilustrată 2023 LP 2404b

2404b
140,00 lei
În stoc
An aparitie
2023
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Arta

Casa artistului, minicoli de 4 timbre și 2 viniete, cu manșetă ilustrată 2023 LP 2404b

Contemporan cu Alexandru Ciucurencu (n. 1903), cu Corneliu Baba (n. 1906), cu Ion Țuculescu (n. 1910), Alexandru Țipoia (n. 1914) este, în ordinea vârstei, al patrulea pilon spiritual al artei românești care susține „arhitectura imaginii” secolului XX.

Opera lui Alexandru Țipoia a fost orchestrată ca o simfonie. Complexă prin neliniști și soluții creatoare, uneori simultan complementare și contradictorii, contrapunctică prin construcție spirituală, senină prin exprimare plastică, totdeauna adecvată temei, cu un rafinament intelectual al exprimării elevat, aristocratic, de la creier la mână, procesul de creație trecând prin nenumărate rafinate filtre cultural-artistice, ea s-a alcătuit de la sine într-un univers aparte, inconfundabil, de o rară frumusețe.

„Alexandru Țipoia a fost un mare artist, un spirit plural în vaste domenii”, spunea Acad. Răzvan Theodorescu. Artistul s-a stins la Geneva, în anul 1993.

Pe timbrele emisiunii sunt redate următoarele opere:

Timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei ilustrează lucrarea intitulată Tors II. Cu tema „Muzica”, ce a fost tratată pe parcursul întregii sale cariere, luând o amploare ieșită din comun în ultimii 30 de ani de viață, este un ulei pe pânză, cu dimensiuni de 50 x 40 cm., aflat în colecția Casei Memoriale-muzeu „Alexandru Țipoia”.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,30 lei redă lucrarea intitulată Brâncuși. Preocupat de personalitatea artistului născut la Hobița, Alexandru Țipoia a întruchipat în câteva desene precum și în această pictură viziunea sa proprie despre personalitatea lui Brâncuși. El ține în mână un pahar și parcă ne spune: „Nu căutați formule obscure sau mistere. Eu vă dau bucurie curată”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentată o Natură moartă cu figură antică. Este un al doilea subiect drag artistului, cel care i-a permis să se exprime și să evolueze către o artă tot mai conceptuală, sincronizându-se, în ciuda interdicțiilor politice și a izolării informaționale a României anilor 50, cu evoluția artei europene și mondiale.

Timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei redă o Străduță veche în București. Pictor, în tinerețe, al Bucureștilor de odinioară, pasionat de poezia caracteristică a vechilor cartiere care astăzi nu mai există, opera sa pictată și desenată reprezintă un document nu numai artistic, legat de Capitala noastră, dar în egală măsură unul istoric și documentar.

În cadrul plicului prima zi a emisiunii, pe ștampilă este figurat Portretul lui Alexandru Țipoia, tuș pe hârtie, 1970, de George Tzipoia, fiul său. De asemenea, în compoziția grafică a plicului prima zi sunt redate: Autoportret, tuș pe hârtie, 1943, Instrument muzical piramidal, 1965, lemn de nuc, Concert în sepia, tuș sepia pe hârtie, 1978.