Țestoase 2021 LP 2340
search
  • Țestoase 2021 LP 2340

Țestoase 2021 LP 2340

2340
29,00 lei
În stoc
An aparitie
2021
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Fauna

Țestoase 2021 LP 2340

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei este reprezentată țestoasa stelată indiană (Geochelone elegans), care trăiește în zone aride din India, Pakistan și Sri Lanka. Este o specie vulnerabilă, din ce în ce mai rară, căci multe exemplare sunt capturate pentru a fi  vândute, în cadrul comerțului ilicit cu animale exotice, această țestoasă fiind căutată ca animal de companie, datorită aspectului atrăgător al carapacei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este redată țestoasa chinezească cu gât dungat (Mauremys sinensis), întâlnită în China, Laos, Taiwan și Vietnam. Trăiește la altitudini joase, în lacuri, bălți, canale și râuri cu ape lent curgătoare, hrănindu-se în principal cu vegetație acvatică. Este o specie amenințată, fiind vândută ca animale de companie sau pentru a fi utilizată în medicina tradițională (deși comerțul cu exemplare capturate în natură este interzis), precum și din cauza introducerii unor specii străine, invazive.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei este ilustrată țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca ibera). Specia este răspândită în nordul Africii, sud-vestul Asiei și sudul Europei, iar subspecia ibera este prezentă în sudul Serbiei, în Grecia, Bulgaria, România și până în Iran. La noi este întâlnită numai în Dobrogea. Țestoasa de uscat dobrogeană are o carapace brună, cu lungimea de 14-30 de cm, și prezintă câte un pinten cornos la fiecare picior din spate. Populează mai ales pajiștile stepice cu tufișuri și stâncării, dar pătrunde și în păduri.

Specia este vulnerabilă, afectată de colectare ilegală și de degradarea habitatelor (datorită pășunatului și extinderii suprafețelor agricole și industriale). În România, țestoasa de uscat dobrogeană este specie periclitată.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei este reprezentată țestoasa rusească sau țestoasa lui Horsfield (Testudo horsfieldii). Originară din zonele aride ale Asiei Centrale, este o specie vulnerabilă, habitatul ei natural fiind afectat de extinderea activităților umane. Este o țestoasă de talie mică; la maturitate atinge lungimea de 13-25 cm, femelele fiind ceva mai mari decât masculii.