Mihai Eminescu, poet al credinței neamului românesc, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2020 LP 2287a
search
  • Mihai Eminescu, poet al credinței neamului românesc, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2020 LP 2287a

Mihai Eminescu, poet al credinței neamului românesc, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2020 LP 2287b

2287a
85,00 lei
În stoc
An aparitie
2020
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Literatura
Oameni

Mihai Eminescu, poet al credinței neamului românesc, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2020 LP 2287b

Anvergura de poet creștin a lui Mihai Eminescu (1850-1889) este definită chiar de convingerile personale ale scriitorului, exprimate într-o frază istorică: „Biserica este mama Neamului Românesc de totdeauna”.

Ca o expresie a manifestării credinței și patriotismului, la vârsta de 20 de ani, la marele praznic al Mănăstirii Putna, aflată sub protecția Sfintei Fecioare Maria, poetul se adresează astfel participanților: „Românii în genere serbează ziua Sfintei Marii, vergină, castă și totuși mama care din sânul ei a născut pe reprezentantul libertății, pe martirul omenirii lănțuite, pe Christ” – și spune mai departe poetul „Christ a învins cu litera de aur a adevărului și iubirii, Ștefan cu spada cea de flacără a dreptului. Unul a fost Libertatea, celălalt apărătorul Evangheliei. Vom depune deci o urnă de argint pe mormântul lui Ștefan, pe mormântul creștinului pios, al românului mare.”

Ambele timbre ale emisiunii au valoarea nominală de 8,50 lei. Pe unul dintre acestea se regăsește un bust al lui Mihai Eminescu aflat în curtea Mănăstirii Putna, alături de imaginea mănăstirii. Celălalt timbru este ilustrat cu un detaliu al statuii lui Mihai Eminescu, care poate fi admirată în fața Ateneului Român din București (operă a sculptorului Gheorghe D. Anghel), alături de primele versuri ale poeziei Rugăciune. Pe plicul „prima zi” este reprodus integral bustul lui Mihai Eminescu de la Mănăstirea Putna.