Ziua mărcii poștale românești - Peceți ale Domnitorilor Români I, 2019, LP 2248
search
  • Ziua mărcii poștale românești - Peceți ale Domnitorilor Români I, 2019, LP 2248

Ziua mărcii poștale românești - Peceți ale Domnitorilor Români I 2019 LP 2248

2248
32,00 lei
În stoc
An aparitie
2019
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Istorie

Ziua mărcii poștale românești - Peceți ale Domnitorilor Români

Cu ocazia „Zilei mărcii poștale românești” a fost introdusă în circulație la data de 15 iulie 2019 emisiunea de mărci poștale având ca tematică „Peceți ale domnitorilor români”.

Pe cele patru timbre ale emisiunii sunt reproduse imagini ale peceților în ceară care au aparținut domnitorilor Alexandru cel Bun (1400-1432), Ștefan cel Mare (1457-1504), Vasile Lupu (1634-1653) și Petru Rareș (1527-1538; 1541-1546).

Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei reproduce pecetea domnitorului Alexandru cel Bun. Acesta a devenit domn al Moldovei cu o puternică susținere din partea lui Mircea cel Bătrân. S-a remarcat printr-o domnie pașnică într-un timp în care Moldova cunoaște cea mai mare întindere, cu granițe statornice, la care se adaugă o resimțită prosperitate economică.

Pecetea domnitorului Ștefan cel Mare este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei. Domnitor de excepție s-a remarcat ca om politic și strălucit diplomat, ilustru comandant de oaste, strateg, unificator, sprijinitor al culturii, însemnat ctitor de așezăminte, reîntemeietorul Moldovei, simbol al luptei pentru independență a românilor și apărător al creștinătății.

Pecetea domnitorului Petru Rareș este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei.
Fiu natural al lui Ștefan cel Mare este frumos prezentat în Letopisețul Țării Moldovei scris de Grigore Ureche: „Cu adevărat era fecior al lui Ștefan Vodă cel Bun, că întru tot semăna cu tătâne-său, că la războaie îi mergea cu noroc, că tot izbândea, lucruri bune făcea, țara și moșia sa ca un păstor bun o socotea, judecată pe dreptate făcea. Altmiterea de stat era om cuvios și la toate lucrurile îndrăzneț și la cuvânt gata, de-l cunoșteau toți că este harnic să domnească țara”.

Timbrul cu valoarea nominală de 11,50 lei reproduce pecetea lui Vasile Lupu. Este cunoscut ca un ctitor de excepție pentru biserica Trei Ierarhi din Iași, devenită nu numai așezământ religios dar și un cunoscut centru de cultură. Trăinicia construcției conferită de piatra și marmura minuțios prelucrată, dovedesc fără tăgadă ambiția domnitorului de a rămâne în memoria urmașilor.