Presedinția României la Consiliul Uniunii Europene, serie cu vinietă 2019 LP 2225a
search
  • Presedinția României la Consiliul Uniunii Europene, serie cu vinietă 2019 LP 2225a

Presedinția României la Consiliul Uniunii Europene, serie cu vinietă 2019 LP 2225a

2225a
9,00 lei
În stoc
An aparitie
2019
Calitate
MNH
Tip
Serie cu vinietă
Tematica
Organizatii

Presedinția României la Consiliul Uniunii Europene, serie cu vinietă 2019 LP 2225a

Pe timbrul emisiunii de mărci poștale este ilustrat logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, rezultat în urma unui concurs de creație câștigat de Ioan Dobrinescu, un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ din București.

Logo-ul indică o Uniune Europeană în mișcare, sigură pe sine, dinamică, dar și atașată valorilor sale. Uniunea Europeană a fost ilustrată prin intermediul unui lup, animal prezent în mitologiile majorității culturilor europene. Suplimentar, desenul ilustrează o Uniune Europeană care își afirmă atașamentul față de protecția biodiversității.

Cu ocazia preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale dedicată acestui eveniment deosebit de important pentru țara noastră.

România a început drumul său către Uniunea Europeană la 1 februarie 1993, dată la care a fost semnat Acordul de Asociere a României.

Țara noastră depunea oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană în iunie 1995, iar în decembrie 1999, Consiliul European decidea deschiderea negocierilor de aderare cu România, alături de alte șase state.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, România va asuma, în premieră, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene, la fiecare șase luni.

În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European, în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului, la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe.