LP 2266A
search
  • LP 2266A

Colecții românești, gramofoane I, coliță nedantelată 2019 LP 2266A

2266A
28,50 lei
În stoc
An aparitie
2019
Calitate
MNH
Tip
Coliță
Tematica
Colectii

Emisiunea Colecții românești, de această dată cu tematica Gramofoane este alcătuită din șase timbre și o coliță nedantelată, pe care sunt reprezentate gramofoane de diferite tipuri menite să ilustreze evoluția tehnologiei de redare fonică. Exponatele aparțin unei renumite colecții din București, cea mai mare din lume, certificată de Guinness World Records, în 2016.

Pe timbrul coliței nedantelate a emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 28,50 lei este redat un gramofon cu dimensiuni impresionante, produs în Germania, în anul 1910, având 2 m și 18 cm înălțime, destinat spațiilor foarte mari și chiar spațiilor deschise. Pâlnia sa imensă, cu un diametru de 85 de centimetri, producea un sunet puternic și clar, capabil să acopere zgomotele și vocile oamenilor.

Fiind operat cu monede, era necesar ca acestea să fie introduse în fantă pentru ca placa turnată să înceapă să se învârtă. Odată ce acul ajungea la capătul discului, mecanismul se oprea și era adus în poziția inițială. Cutia de lemn ascunde un vast spațiu de depozitare pentru discuri. Produs în Germania în 1910, era chiar și atunci o piesă impresionantă.