Cecilia Cuțescu-Storck, 140 de ani de la naștere, minicoală de 8 timbre și 1 vinietă, 2019, LP 2231B
search
  • Cecilia Cuțescu-Storck, 140 de ani de la naștere, minicoală de 8 timbre și 1 vinietă, 2019, LP 2231B

Cecilia Cuțescu-Storck, 140 de ani de la naștere, minicoală de 8 timbre și 1 vinietă, 2019, LP 2231B

2231B
46,00 lei
În stoc
An aparitie
2019
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Arta
Pictura

Emisiunea de mărci poștale Cecilia Cuțescu-Storck, 140 de ani de la naștere, este dedicată celebrării vieții și personalității primei profesoare de arte decorative din România, remarcată și ca prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa.

Pe timbrul emisiunii cu valoarea de 5 lei este ilustrat autoportretul Ceciliei Cuțescu-Storck. Acesta poate fi datat în jurul anului 1930, când artista se afla în plină maturitate şi la apogeul carierei sale. Desenul este o lucrare foarte preţioasă şi rară pentru că pictoriţei nu-i plăcea de obicei să se autoreprezinte. Schiţa este însă semnată ceea ce demonstrează că, de acestă dată, Cecilia Cuţescu-Storck a fost mulţumită de rezultatul muncii sale.

Linia densă şi întunecată a cărbunelui de desen a dat forţă trăsăturilor feţei iar privirea directă şi clară sugerează perfect tăria de caracter a acestei femei, o pictoriţă excepţională, care s-a remarcat pe tărâmul artei monumentale, rezervat până atunci doar artişilor bărbaţi.

Colița dantelată, cu valoarea de 28,50 lei, prezintă în timbru, portretul acesteia, alături de o serie de opere realizate de aceasta. Portretul Ceciliei Cuţescu-Storck realizat de către soţul său, sculptorul Frederic Storck, o reprezintă pe artistă la tinereţe. Este o lucrare care reflectă frumuseţea şi senzualitatea femeii-muză dar şi determinarea şi forţa acesteia, chipul ei fiind cioplit într-un bloc masiv de marmură, portretul având un fundal brut, foarte puţin prelucrat.