LP 2231
search
  • LP 2231

Cecilia Cuțescu-Storck, 140 de ani de la naștere, 2019, LP 2231

2231
5,00 lei
În stoc
An aparitie
2019
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Arta
Pictura

Emisiunea de mărci poștale Cecilia Cuțescu-Storck, 140 de ani de la naștere, este dedicată celebrării vieții și personalității primei profesoare de arte decorative din România, remarcată și ca prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa.

Pe timbrul emisiunii cu valoarea de 5 lei este ilustrat autoportretul Ceciliei Cuțescu-Storck. Acesta poate fi datat în jurul anului 1930, când artista se afla în plină maturitate şi la apogeul carierei sale. Desenul este o lucrare foarte preţioasă şi rară pentru că pictoriţei nu-i plăcea de obicei să se autoreprezinte. Schiţa este însă semnată ceea ce demonstrează că, de acestă dată, Cecilia Cuţescu-Storck a fost mulţumită de rezultatul muncii sale.

Linia densă şi întunecată a cărbunelui de desen a dat forţă trăsăturilor feţei iar privirea directă şi clară sugerează perfect tăria de caracter a acestei femei, o pictoriţă excepţională, care s-a remarcat pe tărâmul artei monumentale, rezervat până atunci doar artişilor bărbaţi.

Colița dantelată, cu valoarea de 28,50 lei, prezintă în timbru, portretul acesteia, alături de o serie de opere realizate de aceasta. Portretul Ceciliei Cuţescu-Storck realizat de către soţul său, sculptorul Frederic Storck, o reprezintă pe artistă la tinereţe. Este o lucrare care reflectă frumuseţea şi senzualitatea femeii-muză dar şi determinarea şi forţa acesteia, chipul ei fiind cioplit într-un bloc masiv de marmură, portretul având un fundal brut, foarte puţin prelucrat.