Europa 2018 - Poduri LP 2188
search
  • Europa 2018 - Poduri LP 2188

Europa 2018 - Poduri LP 2188

2188
24,00 lei
În stoc
An aparitie
2018
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Arhitectura

Europa 2018 - Poduri LP 2188

Emisiunea Europa 2018 – Poduri este alcătuită din două timbre. Primul timbru, cu valoarea nominală de 3,50 lei, ilustrează Podul Minciunilor din Sibiu, iar pe cel de-al doilea timbru, cu valoarea nominală de 16,00 lei, este reprezentat Podul Anghel Saligny de la Cernavodă, județul Constanța.

Podul Minciunilor din Sibiu, un adevărat simbol al orașului, a fost construit în anul 1859, fiind cel de-al doilea pod din Europa realizat din fontă turnată și primul din spațiul românesc. Aflat încă în serviciu, acesta leagă cele două sectoare ale Pieței Mici, permițând legătura dintre Orașul de Jos și Orașul de Sus.

Deoarece podul nu a fost construit pe piloni de sprijin, el a fost denumit în germană Liegenbrücke, în traducere, podul culcat. Localnicii au început să-l numească podul minciunilor deoarece în dialectul săsesc cuvântul culcat (lugenmarchen) este omonimul cuvântului minciună.

Podul de la Cernavodă, numit inițial Podul Regele Carol I, redenumit mai apoi Podul Anghel Saligny, pentru a-l onora pe Anghel Saligny, proiectantul și executantul podului, a fost construit între 1890 și 1895, pentru a asigura legătura feroviară între București și Constanța. El a fost proiectat la 30 m deasupra Dunării, pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai înalte catarge.

La realizarea acestuia, Saligny a adus două mari inovații: sistemul nou de grinzi cu console, pentru suprastructura podului și folosirea oțelului moale în locul fierului pudlat, ca material de construcție pentru tabliere de poduri.

Podul metalic, cu forma sa zveltă și barele dantelate, este considerat a fi unul din cele mai frumoase din lume. La data inaugurării, în cadrul unor grandioase festivități la care au participat Regele Carol I și Regina Elisabeta, acesta era considerat cel mai mare pod din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din lume. După ce Regele Carol I a bătut ultimul nit, din argint, s-a zidit în peretele podului documentul inaugurării și a avut loc un serviciu religios.