• -30%
Colecții românești - Platouri / Suporturi I, coală de 13 timbre și 2 viniete 2018 LP 2187e
search
  • Colecții românești - Platouri / Suporturi I, coală de 13 timbre și 2 viniete 2018 LP 2187e
  • Colecții românești - Platouri / Suporturi I, coală de 13 timbre și 2 viniete 2018 LP 2187e
  • Colecții românești - Platouri / Suporturi I, coală de 13 timbre și 2 viniete 2018 LP 2187e

Colecții românești - Platouri / Suporturi I, coală de 13 timbre și 2 viniete 2018 LP 2187e

2187e
480,00 lei
336,00 lei Economisești 30%
În stoc
An aparitie
2018
Calitate
MNH
Tip
Coală
Tematica
Colectii

Colecții românești - Platouri / Suporturi I, coală de 13 timbre, 2 viniete și 10 tabsuri 2018 LP 2187e

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este reprodus un suport fier de călcat.

Protecția pentru fier de călcat este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei este reprezentat platoul ornamental.

Timbrul cu valoarea nominală de lei 3,50 ilustrează suportul grătar.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei ilustrează platoul cu elemente florale.

Platoul cu picior central este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei și pe timbrul coliței nedantelate a emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 16,00 lei.

Trivetele reprezintă acele obiecte care sunt folosite pentru protejarea suprafețelor împotriva deteriorărilor provocate de căldură, denumirea lor derivând de la numărul de picioare, cele mai multe dintre ele având trei. La începuturi, atunci când trivetele erau folosite pentru gătit pe foc deschis, cele cu trei picioare ofereau stabilitate pe un teren cu denivelări. În schimb, prezența a patru picioare sau a mai multora, precum și a unei singure baze cu un singur picior, necesitau o suprafață dreaptă, pentru ca obiectul așezat pe trivetă să nu se miște și să nu devină instabil.

Scopul trivetelor a fost diferit, în funcție de perioada în care acestea au fost folosite. Atunci când gătitul s-a mutat din spațiul deschis, în spațiul închis, trivetele nu au mai fost folosite pentru a prepara mâncarea direct pe foc, ci pentru a proteja mesele, sau orice altă suprafață, de arsurile provocate de obiectele încinse.

Triveta suport fier de călcat datează din secolul al XIX-lea. Piesa, realizată din fier turnat, are trei picioare scurte, însă cu o suprafață de contact cu talpa fierului destul de ridicată. Astfel, căldura fierului nu afecta țesăturile sau mobilierul. Modelul decupat este foarte elaborat, asigurând un transfer redus de căldură.

O trivetă specială, din secolul al XIX-lea, este protecția pentru fier de călcat. Această piesă este făcută special pentru fiarele de călcat încălzite cu o bucată de metal, încinsă la roșu și introdusă în fier. Decorațiile laterale și picioarele piesei sunt din alamă. Modelul decupat este foarte înalt și împiedică poziționarea greșită a fierului de călcat, înlăturând riscul răsturnării accidentale.

Platoul ornamental din secolul al XIX-lea este realizat din fier turnat, cu șase picioare scurte. Piesa, cu o formă neobișnuită, este decorată cu flori și frunze. Triveta are și un decupaj central, în formă de floare. Pe acest support se puteau așeza fiare de călcat de diferite dimensiuni și greutăți, dar și alte obiecte încinse.

Suportul grătar, o altă piesă din secolul al XIX-lea, are patru picioare stilizate și două mânere de lemn la capete. Suprafața pe care se așeza fierul de călcat este, de asemenea, stilizată, cu decupaje. În plus, modelul de pe această suprafață decorată este din alamă, spre deosebire de restul trivetei, care este confecționat din fier.

Piesa platou cu elemente florale, aparținând secolului al XX-lea, este realizată din alamă, având forma unui trandafir înconjurat de frunze. Ea este susținută de patru picioare mici, tot din alamă. Forma trivetei, cu frunzele orientate în sus, permite poziționarea pe suprafața sa a unui fier de călcat, sau a unui obiect încins, dar cu baza mai mare.

Platoul cu picior central, o piesă din secolul al XIX-lea, din fier turnat, foarte frumos decorată, are o lucrătură deosebită, un model elaborat și complex, ilustrând zeități ale apei, inclusiv pe Poseidon ținând tridentul. Piciorul și baza trivetei sunt lucrate în aceeași manieră rafinată.