Iubește arta! Muzeul Național Brukenthal, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2016 LP 2090b
search
  • Iubește arta! Muzeul Național Brukenthal, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2016 LP 2090b
  • Iubește arta! Muzeul Național Brukenthal, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2016 LP 2090b

Iubește arta! Muzeul Național Brukenthal, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2016 LP 2090b

2090b
165,00 lei
În stoc
An aparitie
2016
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Arta

Iubește arta! Muzeul Național Brukenthal, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2016 LP 2090b

La numai douăzeci de ani de la deschiderea Muzeului Luvru din Paris, la Sibiu are loc, în 1817, deschiderea Muzeului Naţional Brukenthal, cel mai vechi din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa.

Muzeul, realizat potrivit voinţei testamentare a fostului guvernator al Transilvaniei (Samuel von Brukenthal – 1721-1803), a devenit, timp de aproape două secole, principala atracţie a celor ce treceau prin Sibiu. Pinacoteca muzeului dispune de un valoros fond de pictură europeană, din care numeroase tablouri aparţin Şcolii de pictură flamandă.

Pe timbrele emisiunii filatelice dedicate acestui muzeu sunt înfăţişate patru tablouri ce aparţin pictorilor flamanzi.

Sfântul Ieronim în scriptoriu, înfăţişat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei, este un ulei pe lemn, pictat de Marinus Claeszoon van Reymerswaele care a trăit în Flandra între 1490 şi 1546. Patron al profesorilor, studenţilor, dar şi funcţionarilor, Sfântul Ieronim este prezentat lucrând la traducerea Bibliei în latină şi având o revelaţie; deşi lumânarea este stinsă, pictura este invadată de lumină, fapt ce sugerează intenţia binecuvântării la apropierea trecerii omului în cealaltă viaţă.

Ceres, Bacchus şi Venus, înfăţişat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei, a fost creat de Abraham Janssens van Nuyssen (c.1567-1632). Acesta a pictat teme religioase, alegorice şi mitologice, de obicei de mari dimensiuni. Lucrarea sa cu temă mitologică Ceres, Bacchus şi Venus preia ideea de bucurie a vieţii. Atitudinea cucernică a personajelor, ca şi anatomiile sculpturale, nuanţele plate şi juxtapunerea planurilor sunt evidenţe pentru stilul caravagist pe care Janssens l-a adaptat manierismului local.

Leul în faţa peşterii, ulei pe lemn, aflat pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei, a fost realizat de pictorul flamand Roelant Savery, care a trăit între anii 1576 şi 1639. Lucrările sale descriu peisaje inspirate de ţinutul Tirolului, înfrumuseţate cu animale şi plante, dar şi cu scene mitologice şi biblice în fundal. De remarcat sunt şi naturile moarte cu flori şi mici animale.

Natură moartă cu fructe şi papagal, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, este un ulei pe pânză pictat de Jan Fyt (1611-1661). Pictorul, reprezentativ pentru gruparea Bentvueghels (reunea pictorii din Ţările de Jos activi la Roma), a rămas renumit pentru scenele de vânătoare şi naturi moarte cu vânat, arme de vânătoare sau fructe şi obiecte de lux, atât de apreciate de aristocraţia vremii