Florile spinilor 2016 LP 2091
search
  • Florile spinilor 2016 LP 2091

Florile spinilor 2016 LP 2091

2091
29,00 lei
În stoc
An aparitie
2016
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Flora

Florile spinilor 2016 LP 2091

Emisiunea de mărci poştale „Florile spinilor” vă prezintă specii de flori regăsite în România, ce îmbină frumuseţea florilor cu armura spinilor.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei reproduce imaginea plantei Dipsacus fullonum, cunoscută sub numele comun de varga ciobanului. Ea este nativă în Eurasia şi nordul Africii, dar este cunoscută în Americi, sudul Africii, Australia şi Noua Zeelandă, drept specie introdusă şi de obicei, buruiană nocivă. Este o plantă viguroasă, cu tulpina înaltă de 50 – 200 cm, muchiată şi spinoasă. Receptaculul comun este un aranjament cilindro-conic ce poate ajunge la o lungime de 10 cm şi conţine numeroase flori tubuloase de culoarea lavandei.

Timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei reproduce imaginea plantei Centaurea solstitialis, o plantă anuală din familia Asteraceae, nativă în Bazinul Mediteranei. În stadiul vegetativ, aceasta formează o rozetă de frunze nespinoase, cu diametru de 5 – 20 cm, iar pe măsură ce se apropie vara, produce o tulpină înaltă de 10 – 100 cm.

Aşa cum îi spune şi numele, înfloreşte vara târziu, după solstiţiu şi până la începutul toamnei. Florile sunt de culoare galben intens, de formă alungit globuloasă şi prezintă la bază apendici spinoşi lungi şi ramificaţi.

Timbrul cu valoarea nominală de 6,00 lei reproduce imaginea plantei Echinops ruthenicus. Această specie face parte din aceeaşi familie cu floarea soarelui, familia Asteraceae. Echinops ruthenicus este o specie perenă ce creşte până la 70 cm înălţime, are frunze pieloase cu segmente adânc serate şi spinoase. Vara târziu produce flori globuloase, de culoare viu albastre de 3 – 4,5 cm în diametru, uşor de observat pe colinele însorite din ţara noastră. Este răspândită în Balcanii de Est, Caucaz, Crimeea, Asia de Sud-Vest şi Siberia.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei reproduce imaginea plantei Ononis spinosa, cunoscută în popor drept osul iepurelui. Aceasta aparţine familiei Fabaceae şi este un mic arbust,înalt de 30 – 60 cm, cu rămurelele tulpinii foarte spinoase. Frunzele sunt trifoliate în partea inferioară a tulpinii, iar florile sunt de culoare roz. Planta este răspândită în Europa, Caucaz şi Asia Mică.