Intelligence în slujba democrației 2015 LP 2061
search
  • Intelligence în slujba democrației 2015 LP 2061

Intelligence în slujba democrației 2015 LP 2061

2061
12,00 lei
În stoc
An aparitie
2015
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Meserii

Intelligence în slujba democrației, 25 de ani, Serviciul Român de Informații, 2015 LP 2061

În urmă cu 25 de ani lua fiinţă Serviciul Român de Informaţii, o instituţie a cărei principală menire era apărarea valorilor naţionale câştigate în evenimentele sângeroase din decembrie 1989 şi a statului de drept.

La 26 martie 1990, C.P.U.N. emite decretul care consfinţeşte faptul că întreaga clasă politică românească susţine reconstrucţia, prin intermediul SRI, a celei mai importante linii de apărare a securităţii naţiunii.

Misiunile Serviciului Român de Informaţii urmau să fie îndreptate către obiectivul primordial de asigurare a securităţii naţionale, prin protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României, prezervarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept.

În atribuţiile Serviciului se regăsesc culegerea de informaţii privind apărarea Constituţiei, securităţii economice şi sociale, de contracarare a posibilelor acţiuni de spionaj ale serviciilor străine, prevenirea şi combaterea acţiunilor teroriste.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 8,10 lei ilustrează logo-ul Serviciului Român de Informaţii, alături de titlul emisiunii aniversare, pe un fundal sobru bleumarin, sugestiv pentru adâncul spaţiului cosmic.

Imaginea Globului Pământesc planează pe acest fundal, descrisă în cod binar, înconjurată de un halou al cărui spectru luminos sugerează suprapunerea dintre tonurile naturale ale atmosferei terestre văzute din spaţiu şi un ton electric al monitoarelor ce servesc reprezentării virtualului. Harta României este reliefată în culoare de contrast, simbolismul transmiţând excelenţa specialiştilor români în domeniul cibernetic. Un element inedit al timbrului devine vizibil doar în lumina ultravioletă: steaua în opt colţuri şi însemnul SRI apar centrate pe punctul de orizont din arcul haloului.

Timbrul coliţei cu valoarea nominală de 14,50 lei redă pe fundal drapelul tricolor al României, peste care este suprapus codul binar al lumii virtuale, din care se distinge, marcată în roşu, secvenţa 11001, traducerea în cod a cifrei 25, vârsta aniversată de Serviciul Român de Informaţii.

Prin perforul rotund al timbrului şi prin alcătuirea grafică, acesta se constituie într-un sigiliu de circulaţie universală, purtând însemnele Serviciului Român de Informaţii şi anii de existenţă, 1990-2015.

Compoziţia coliţei alătură simbolurile puternice ale spiritului românesc, Sfinxul din Bucegi şi un fragment din poarta sculptată din Maramureş, alături de un desen care reuneşte elemente geometrice repetate, sugerând un simbol care îmbină armonios aspiraţia, continuitatea şi trăinicia. Suprafaţa cercului interior al siglei Serviciului Român de Informaţii şi înscrisul Intelligence în slujba democraţiei devin vizibile în spectru luminos UV.

Crezul organizaţional al SRI se întemeiază pe valori printre care cele mai importante sunt patriotismul, onoarea şi profesionalismul.

De altfel, principala valoare, patriotismul, este gravată şi pe logo-ul oficial al instituţiei – Patria a priori.