Descoperiți România, Dobrogea, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2015 LP 2078C
search
  • Descoperiți România, Dobrogea, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2015 LP 2078C

Descoperiți România, Dobrogea, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2015 LP 2078C

2078c
140,00 lei
În stoc
An aparitie
2015
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Orase / Regiuni

Descoperiți România, Dobrogea, minicoală de 5 timbre și 1 vinietă 2015 LP 2078C

Situată în sudul judeţului Constanţa, pe teritoriul localităţii Adamclisi, cetatea Tropaeum Traiani expune privirii faimosul monument triumfal cu acelaşi nume, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei.

În ciuda trecerii timpului şi a evenimentelor care au dus la părăsirea cetăţii Tropaeum Traiani, din monumentul triumfal se mai păstrează şi azi 48 metope întregi şi 5 în stare fragmentară (din cele 54 de metope iniţiale). Acestea cuprind imagini în relief ale războiului dintre romani şi daci împreună cu aliaţii lor.

Ruinele fortăreţei medievale Enisala, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei (cunoscută sub diferite nume pe parcusul existenţei sale – Enisala, Enişala, Heraclee, Heraclia) veghează asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag.

Cetatea se află la 2 km de localitatea Enisala, în vârful unui deal calcaros. A fost construită în a doua jumătate a sec. XIV de către o autoritate care a avut în vedere controlul zonei de la Gurile Dunării. Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic şi a realităţilor istorice s-a emis ipoteza că singurii interesaţi de ridicarea unei cetăţi integrată în sistemul de fortificaţii din nordul Dobrogei, erau negustorii genovezi.

Materialele descoperite în urma cercetărilor arheologice, mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăşti, moldovene, muntene sau turceşti atestă activitatea intensă şi îndelungată a vieţuirii şi activităţilor comerciale ale locuitorilor cetăţii.

Dobrogea este la rândul ei un ţinut încărcat de spiritualitate, Peştera Sfântul Apostol Andrei, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei, fiind un lăcaş cu o importanţă majoră pentru creştinismul românesc. Legenda Sfântului Andrei arată cum Apostolul a ajuns pe meleagurile strămoşilor noştri propovăduind cuvântul sfânt şi a fost primit şi găzduit în grota venerată astăzi de creştini.

În zilele noastre, Peştera Sfântul Apostol Andrei este un loc de pelerinaj important pe harta creştină a Dobrogei. Lângă ea au apărut alte clădiri ce deservesc mănăstirea, precum o biserică nouă şi încăpătoare şi corpul de chilii.

Într-o benefică asociere cu valoroasele repere ale trecutuluiistoric ale Dobrogei se regăseşte o bogăţie naturală, recunoscută pe plan internaţional, Delta Dunării.

Delta Dunării, ilustrată pe timbrul cu valoare nominală de 8,10 lei, s-a format acum aproximativ 6,500 de ani, când un golfal Mării Negre a început să se umple cu aluviuni aduse de râuri. În acest moment este a doua deltă ca mărime din Europa şi tot aici se găseşte şi cel mai nou pământ românesc, Dunărea aducând aluviuni din lungul său parcurs şi crescând suprafaţa deltei cu unspor de 17 m pe an.

Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colţuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană) vin să cuibărească. Majoritatea speciilor de peşti de apă dulce ce există în Europa se regăsesc în deltă, fapt ce atrage populaţii impresionante de pelicani.

Rolul central pe care Delta Dunării îl joacă în ciclul de viaţă al mai multor specii, fiind un refugiu critic pentru păsări ameninţate la nivel global, face din acest biom unul unic în lume asupra căruia s-au concentrat eforturi internaţionale de conservare, delta fiind declarată Rezervaţie a biosferei.

Dobrogea se prezintă astfel drept un ţinut al contrastelor, unde civilizaţia se împleteşte cu natura, iar cele două îşi găsesc un echilibru fragil, unde culturi şi etnii diverse şi-au îmbinat specificul pentru a crea un spaţiu unic în lume.