Mari inventatori 2014 LP 2052
search
  • Mari inventatori 2014 LP 2052

Mari inventatori 2014 LP 2052

2052
32,00 lei
În stoc
An aparitie
2014
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Stiinta

Mari inventatori 2014 LP 2052

Timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei îl înfăţişează pe Nikola Tesla (1856 – 1943) alături de o imagine a motorului cu inducţie alimentat cu ajutorul curentului alternativ. Imaginaţia tehnică a inventatorului sârbo-american, susţinută de o fantastică capacitate de concentrare şi motivaţie intensă, a fost în plină manifestare încă de la o vârstă fragedă: credea că într-o bună zi vaputea să fotografieze gândurile oamenilor. Tesla a lăsat în urmă mai bine de 200 de invenţii.

Creaţiile sale au inclus realizări extraordinare precum arcul electric, motorul de curent alternativ şi sistemele de curent alternativ. Este faimos pentru bobina de inducţie pentru curenţi alternativi de înaltă frecvenţă. De asemenea, Tesla a introdus conceptul de cuptor cu microunde. El a avut o puternică intuiţie a electricităţii şi a undelor radio, ceea ce i-a permis să proiecteze maşini funcţionale.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei este ilustrat portretul inventatorului american Thomas Alva Edisson (1847 – 1931), cunoscut ca „Magicianul din Menlo Park”, alături de cea mai cunoscută invenţie a sa: becul cu filament incandescent, descoperire epocală fără de care nu ne putem imagina prezentul.

Un veritabil autodidact, Edison a contribuit la binele umanităţii printr-o serie de invenţii în domeniul telegrafiei, telefoniei, electricităţii, cinematografiei sau a înregistrării mecanice a sunetului. Credinţa în auto-îmbunătăţire a păstrat-o pe tot parcursul vieţii sale, aceasta însoţindu-l de asemenea permanent în experimentele sale menite să contribuie la evoluţia tehnologică şi ştiinţifică din vremea sa.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei regăsim portretul marelui fizician teoretician Albert Einstein (1879 – 1955) alături de celebra ecuaţie a Teoriei relativităţii E = mc2, transpusă pe marca poştală.

Fizician american de origine germană, încă de tânăr a arătat o curiozitate vie pentru natură şi o abilitate înnăscută în înţelegerea conceptelor matematice dificile.

În 1905 publică cea mai importantă lucrare a sa, „Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare”, ce avea să fie cunoscută mai târziu sub numele de Teoria relativităţii restrânse.

După 1919, Einstein, devenit renumit la nivel mondial, a activat pentru cauza dezarmării internaţionale şi a guvernării mondiale. Deşi Einstein s-a dedicat mult cauzelor politice şi sociale, ştiinţa a fost întotdeauna pe primul plan, confirmând astfel una dintre ideile în care credea şi anume că numai descoperirea naturii universului ar avea un înţeles de durată. Scrierile sale includ: Relativitatea: teoria specială şi generalizată (1916), Lumea aşa cum o văd eu (1934), Evoluţia fizicii (1938) şi Din ultimii mei ani (1950).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei este reprezentat „Maestrul Renaşterii”, cum a fost numit Leonardo da Vinci (1452 – 1519), împreună cu una din creaţiile sale, o instalaţie mecanică pentru irigarea terenurilor arabile. Leonardo da Vinci se înscrie în curentul Renaşterii, detaşându-se însă de ceilalţi creatori ai vremii atât prin diferenţa de metodă şi viziune, cât şi datorită măiestriei prin care a excelat în numeroase domenii precum pictură, sculptură, arhitectură sau inginerie.

Printre principalele invenţii se numără diferitele tipuri de maşini folosite atât pentru protecţia, cât şi pentru asediul unui oraş, munca sa de inventator fiind strâns legată de situaţia socio-politică a statelor italiene şi relaţia conflictuală dintre acestea. Carnetele sale vorbesc despre un număr mare de invenţii, printre care pompa hidraulică, submarinul, carul de luptă, rulmentul cu bile, costumul de scafandru, podul rotitor, maşini de zburat, maşina cu auto-propulsie, etc.