Emisiune comună România - Hong Kong, China, minicoli de 8 timbre și 8 viniete 2011 LP 1922g
search
  • Emisiune comună România - Hong Kong, China, minicoli de 8 timbre și 8 viniete 2011 LP 1922g
  • Emisiune comună România - Hong Kong, China, minicoli de 8 timbre și 8 viniete 2011 LP 1922g

Emisiune comună România - Hong Kong, China, minicoli de 8 timbre și 8 viniete 2011 LP 1922g

1922g
44,00 lei
În stoc
An aparitie
2011
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Arta
Emisiune comuna

Emisiune comună România - Hong Kong, China: Artă populară tradițională, minicoli de 8 timbre și 8 viniete 2011 LP 1922g

Ouã încondeiate

Pãstrat din vechime în tradiţia româneascã – încondeiatul ouãlor reprezintã o mãrturie a continuãrii datinilor şi obiceiurilor întâlnite pe meleagurile româneşti şi dedicate Sfintelor Paşti.

Simbolurile vizibile pe suprafaţa ouãlor încondeiate (soare,lunã, cruce etc.), imaginile care reproduc elemente din naturã (plante, animale), motive ale artei populare folosite la ţesãturi şi covoare (frunza, spicul, soarele) sunt îngrijit alese şi armonizate pentru a face din oul obişnuit un obiect de artã.

Ouãle se încondeiazã folosindu-se fie procedeul cu cearã coloratã, fie cu vopsele. Într-o altã variantã, suprafaţa ouãlor poate fi ornatã cu mãrgele colorate (lipite cu adeziv).

Oul alb, golit de conţinut, se acoperã cu cearã pe zonele care în final vor fi albe. Se scufundã în vopseaua aleasã (culoarea cea mai deschisã), se scoate şi dupã uscare se aplicã din nou cearã pe zonele care nu trebuie sã primeascã vopseaua urmãtoare. Procedeul se repetã, încheindu-se cu scufundarea în cea mai intensã culoare.

Conform unei legende, ouãle roşii simbolizeazã sângele jertfei supreme a Mântuitorului. Ouãle, frumos ornate sau încondeiate, exprimã bucuria Învierii lui Hristos, optimismul şi speranţa reînvierii naturii în primãvara Sfintelor Paşti.

Figurine din fãinã de orez

Figurinele din fãinã de orez aparţin unui meşteşug chinezesc strãvechi foarte apreciat, existând încã din perioada dinastiei Tang (sec. VI-X d. Ch.). În timpul acestei dinastii, cultura Chinei devine înfloritoare, în aceastã perioadã apãrând cei mai mari poeţi ai ţãrii şi nenumãrate şcoli de picturã. Totodatã, arta tradiţionalã chinezã se dezvoltã rapid în toate zonele.

Cu pricepere deosebitã şi îndemânare, din coca din fãinã de orez, meşteşugarii chinezi reînvie imaginea eroilor legendari ori a dragonilor, colorându-i în nuanţe care sã-i transforme în personaje asemãnãtoare celor vii.

Un pieptene, o foarfecã micã, câteva aşchii de bambus şi un ac din os sunt instrumentele folosite de obicei la crearea acestor figurine. Arta meşteşugului adunã la un loc frãmântatul manual, tãierea şi asamblarea fiecãrei bucãţi de cocã.

Unul dintre cele mai întâlnite simboluri care se regãseşte în multitudinea de figurine, este capul de leu, el fiind considerat ca aducãtor de noroc şi bunãstare.

Timbrele emisiunii de mãrci poştale ilustreazã simplu şi instructiv arta celor douã meşteşuguri.