• -20%
Zodiac I, bloc de 6 timbre cu manșetă ilustrată, 2011, LP 1900A
search
  • Zodiac I, bloc de 6 timbre cu manșetă ilustrată, 2011, LP 1900A

Zodiac I, bloc de 6 timbre cu manșetă ilustrată, 2011, LP 1900A

1900A
22,00 lei
17,60 lei Economisești 20%
În stoc
An aparitie
2011
Calitate
MNH
Tip
Bloc de 6 timbre
Tematica
Astrologie

Zodiac I, bloc de 6 timbre cu manșetă ilustrată, 2011, LP 1900A

„…astrologia este un elixir de viaţã pentru umanitate.”

Albert Einstein

Planeta noastrã, Pãmântul, face parte dintr-un sistem solar care cuprinde mai multe planete, a cãror mişcare de rotaţie se realizeazã în jurul unei stele centrale denumitã Ra, numele real al Soarelui. El este o stea de mãrimea a doua, într-o scarã a valorilor de la 1 la 6, în care se mãsoarã luminozitatea (cea mai micã stea este cea de gradul 6).

Mişcãrile planetelor în jurul Soarelui sunt combinate cu o mişcare de rotaţie în jurul propriilor axe. Pentru a uşura înţelegerea sistemului de mecanicã cereascã, din considerente astrologice, s-a convenit, ca având Pãmântul ca punct fix, sã se raporteze mişcãrile celorlalte corpuri cereşti la acesta.

În aceastã situaţie, convenţionalã, Soarele, punctul fix al sistemului nostru solar, descrie şi el o mişcare aparentã, care în decursul anui an calendaristic, strãbate un drum care realizeazã un cerc complet şi trece prin dreptul a 12 constelaţii. Acest drum poartã numele de ZODIAC, cuvânt derivat din zodion, diminutiv al cuvântului grecesc zoon (animal). Acest drum aparent al Soarelui este numit ştiinţific eclipticã.

Soarele, Luna şi Planetele strãbat acest drum al Constelaţiilor cu viteze diferite: Soarele în 365 de zile, Luna în 28 de zile, Mercur în 335 de zile, Venus în 225 de zile, Marte într-un an şi 322 de zile, Jupiter în aproape 12 ani, Saturn în 29 de ani, Uranus în aproape 84 de ani, Neptun în 164 de ani, iar Pluton în 247 de ani.

În baza cunoaşterii unor elemente exacte – locul, data şi ora naşterii – se extrag şi se descifreazã elemente caracteristice personalitãţii entitãţii nãscute sub o configuraţie astralã.

Astrologia Previzionalã constã în determinarea cu precizie a modului cum se va manifesta persoana în cadrul unei perioade de timp, bine determinate, din existenţa sa.

În ZODIACUL europeano-chaldeean cele 12 zodii sunt împãrţite dupã mai multe criterii dintre care amintim urmãtoarele:

Zodii Cardinale: Berbec, Rac, Balanţã şi Capricorn;

Zodii Fixe: Taur, Leu, Scorpion şi Vãrsãtor;

Zodii Mutabile: Gemeni, Fecioarã, Sãgetãtor şi Peşti;

Zodii de Foc: Berbec, Leu şi Sãgetãtor;

Zodii de Pãmânt: Taur, Fecioarã şi Capricorn;

Zodii de Aer: Gemeni, Balanţã şi Vãrsãtor;

Zodii de Apã: Rac, Scorpion şi Peşti.

Zodia Berbecului este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 30 bani. Este un Semn Masculin, Cardinal, de Foc, având drept metal fierul, culoare subtilã – roşul, piatra preţioasã – ametistul, verbul caracteristic – „a fi“.

Zodia Taurului este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 50 bani. Este un Semn Feminin, Fix, de Pãmânt, având drept metal cuprul, culoare subtilã – galbenul, piatra preţioasã -agatul sau smaraldul, verbul caracteristic – „a avea“.

Zodia Gemenilor este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 60 bani. Este un Semn Masculin, Mutabil, de Aer, având drept metal mercurul, culoare subtilã – violetul, piatra preţioasã – opalul,verbul caracteristic – „a gândi“.

Zodia Racului este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 80 bani. Este un Semn Feminin, Cardinal, de Apã, având drept metal argintul, culoare subtilã – verdele, piatra preţioasã – smaraldul, onixul negru sau Piatra Lunii, verbul caracteristic – „a simţi“.

Zodia Leului este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,40 lei. Este un Semn Masculin, Fix, de Foc, având drept metal aurul, culoare subtilã – galbenul-oranj, piatra preţioasã – diamantul sau rubinul, verbul caracteristic – „a vrea“.

Zodia Fecioarei este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 14,50 lei. Este un Semn Feminin, Mutabil, de Pãmânt, având drept metal mercurul, culoare subtilã – violetul, piatra preţioasã – jaspul roz sau hiacintul, verbul caracteristic – „a analiza“.

Desenele ale cãror imagini sunt reproduse pe timbrele emisiunii şi gravura tematica originalã, tiparitã în numai 350 de exemplare cu semnãtura olografã a autorului, aparţin regretatului artist şi gravor Octavian Ion Penda.

Aparţinând elitei gravorilor lumii de la finele veacului XX şi începutul veacului XXI, Octavian Ion Penda rãmâne înscris în Pantheonul marilor artişti ca o personalitate cu definitã originalitate a simbolisticii întregii sale opere.

În inimile noastre şi în colecţiile de valoare ale filateliştilor va dãinui peste ani şi generaţii, ca un geniu al nemuritoarei spiritualitãţi a neamului românesc.