Atomul în slujba umanității (Nuclearelectrica - 10 ani de existență), cu vinietă și tete-beche 2008 LP 1819b
search
  • Atomul în slujba umanității (Nuclearelectrica - 10 ani de existență), cu vinietă și tete-beche 2008 LP 1819b

Atomul în slujba umanității (Nuclearelectrica - 10 ani de existență), cu vinietă și tete-beche 2008 LP 1819b

1819b
12,00 lei
În stoc
An aparitie
2008
Calitate
MNH
Tip
Serie Tete-beche
Serie cu vinietă
Tematica
Aniversari

Atomul în slujba umanității (Nuclearelectrica - 10 ani de existență), cu vinietă și tete-beche 2008 LP 1819b

În deceniul al patrulea al secolului XX, descoperirile din domeniul radioactivitãţii artificiale şi a fisiunii atomului de uraniu au dat un puternic imbold cercetãrilor din domeniul fizicii nucleare.”Pacea nu poate fi ţinutã prin forţã; ea poate fi realizatã doar prin înţelegere” – Albert Einstein

În deceniul al patrulea al secolului XX, descoperirile din domeniul radioactivitãţii artificiale şi a fisiunii atomului de uraniu au dat un puternic imbold cercetãrilor din domeniul fizicii nucleare.

Energia nuclearã a fost multã vreme privitã cu teamã şi suspiciune, întâmpinând destule obstacole în aplicarea proiectelor de utilizare a ei în scopuri paşnice. Folosirea paşnicã a energiei nucleare se dovedeşte astãzi esenţialã pentru progresele şi evoluţia societãţii umane.

În dorinţa de a promova acţiunile şi programele legate de utilizarea în scopuri paşnice a energiei nucleare, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale Atomul în slujba umanitãţii (Nuclearelectrica – 10 ani de existenţã).

România se înscrie în grupul ţãrilor care constituie avangarda utilizãrii energiei nucleare pe scarã industrialã. Sistemul energetic românesc, în care o componentã importantã o reprezintã producerea de combustibil nuclear din uraniu natural autohton, a fost proiectat din anii ´60, iar începerea lucrãrilor la primul reactor nuclear din România dateazã din 1980.

Țara noastrã este printre puţinele ţãri care dispun de o centralã nuclearoelectricã, de resurse de uraniu, de o fabricã de producere a combustibilului nuclear şi de o uzinã de apã grea, substanţa cheie în funcţionarea CNE-urilor bazate pe tehnologia canadianã CANDU (Canadian Deuterium Uranium).

Societatea care se ocupã, în România, de producerea de energie nuclearã şi de combustibil nuclear este Societatea Naţionalã Nuclearelectrica S.A.

S.N. Nuclearelectrica S.A. a luat fiinţã în anul 1998 şi are ca misiune producerea de energie electricã şi termicã prin procedeul nuclear, dezvoltarea energeticii nucleare, precum şi fabricarea de combustibil nuclear în condiţii de maximã siguranţã, eficienţã economicã, grijã faţã de oameni şi mediul înconjurãtor. De asemenea, SNN S.A. coordoneazã lucrãri de investiţii şi dezvoltare în domeniu. Societatea dispune de douã sucursale: prima exploateazã Unitãţile 1 şi 2 de la Centrala nuclearoelectricã de la Cernavodã, iar cea de-a doua este Fabrica de combustibil nuclear de la Piteşti.

Specialiştii români în energetica nuclearã- cercetare, proiectare, execuţie şi exploatare a sistemului – sunt recunoscuţi pe plan mondial şi solicitaţi sã colaboreze cu cei mai reputaţi specialişti în domeniu.

Nuclearelectrica SA este un membru activ în organizaţiile internaţionale specializate, precum WANO-Atlanta Center (Asociaţia mondialã a operatorilor din domeniul nuclear), COG (Grupul deţinãtorilor de centrale CANDU), Asociaţia Nuclearã Mondialã (WNA) precum şi al Institutului de Cercetare în domeniul Energiei Electrice (EPRI).

Compania a dezvoltat parteneriate eficiente şi de duratã în cadrul programelor europene AIEA de cooperare regionalã şi este, de asemenea, membru al grupului FORATOM.

Astãzi oamenii de ştiinţã şi agenţii economici şi industriali de pretutindeni se preocupã sã contribuie la soluţionarea – în interesul fiecãrei naţiuni, dar şi al întregii umanitãţi – a problemei garantãrii siguranţei în aprovizionarea cu energie, cu impact minim asupra mediului înconjurãtor şi la un cost redus.

În acest context mondial, energia nuclearã se prefigureazã a fi o componentã esenţialã a mixtului energetic care va asigura cerinţele de energie prezente şi viitoare ale omenirii.