În memoria Părintelui Teoctist, Patriarhul BOR 2007, bloc de 4 timbre și 2 viniete LP 1775b
search
  • În memoria Părintelui Teoctist, Patriarhul BOR 2007, bloc de 4 timbre și 2 viniete LP 1775b

În memoria Părintelui Teoctist, Patriarhul BOR, bloc de 4 timbre și 2 viniete 2007 LP 1775b

1775b
7,00 lei
În stoc
An aparitie
2007
Calitate
MNH
Tip
Bloc de 4 timbre
Tematica
Oameni

În memoria Părintelui Teoctist, Patriarhul BOR 2007, bloc de 4 timbre și 2 viniete LP 1775b

Dupã aproape 80 de ani închinaţi Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist a plecat la Casa Pãrintelui Ceresc.

30 iulie 2007 – rãmâne o zi înscrisã în sufletele noastre, ale tuturor creştinilor, ca o zi tristã în care un reprezentant de seamã al Ortodoxiei – Patriarhul BisericiiOrtodoxe Române – a plecat spre veşnicie.

Intrat de la o fragedã vârstã în viaţa monahalã, viitorul Patriarh a urcat toate treptele ierarhiei bisericeşti, pentru a ajunge la demnitatea supremã din Biserica Ortodoxã Românã.

În cei peste douãzeci de ani cât a fost în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist, prin strãdanie neostoitã, a reuşit sã impunã Biserica drept ceamai credibilã instituţie pentru români.

Pãstrãtor al credinţei tuturor românilor, la începutul anilor ’90, a reactivat Mitropolia Basarabiei şi a înfiinţat Mitropoliile Ortodoxe Române pentru Europa Centralã şi de Nord, şi pentru Europa Occidentalã şi Meridionalã, precum şiEpiscopiile Ortodoxe Române pentru românii din Ungaria şi Serbia.

În cele douã decenii de patriarhat, sub conducerea Prea Fericitului Teoctist s-au înfiinţat 12 noi eparhii şi 400 de mânãstiri şi s-au construit aproape 2000 delãcaşuri de cult.

Cea mai semnificativã mãrturie a dorinţei pentru unitatea creştinã a Patriarhului Teoctist a fost vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, în luna mai 1999, România fiind prima ţarã ortodoxã din lume vizitatã de un Papã.

Modest şi purtãtor permanent al spiritului blândeţii, Prea Fericitul Pãrinte Teoctist lasã în urma sa o viaţã model pentru ierarhii Ortodoxiei române, pentru toţi creştinii adevãraţi, alãturi de un vis pe care şi l-a dorit realizat: Catedrala Mântuirii Neamului, o „speranţã care creşte pe mãsurã ce o pãstrezi“.