Sibiu - Capitală culturală Europeană, coliță dantelată 2007 LP 1770
search
  • Sibiu - Capitală culturală Europeană, coliță dantelată 2007 LP 1770

Sibiu - Capitală culturală Europeană, coliță dantelată 2007 LP 1770

1770
7,00 lei
În stoc
An aparitie
2007
Calitate
MNH
Tip
Coliță
Tematica
Orase / Regiuni

Sibiu - Capitală culturală Europeană, coliță dantelată 2007 LP 1770

CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2007. În luna mai a anului 2004, în cadrul reuniunii miniştrilor culturii din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată pentru prima oară „în format de 25“ la Bruxelles, Consiliul de Miniştri a desemnat oraşele Luxemburg şi Sibiu în calitate de Capitale Europene ale Culturii pentru anul 2007.

Alegerea României pentru a derula un program internaţional de o asemenea anvergură – fiind prima ţară din estul Europei care organizează  o Capitală Culturală Europeană, după lărgirea Uniunii Europene, precum şi prima care se întemeiază pe un parteneriat Est-Vest, reprezintă pentru ţara noastră şansa de a face cunoscut poporul român, cu noi şi multiple valenţe strâns legate de istoria sa şi de tradiţiile culturale comune cu cele ale popoarelor Europei.

Cu străzile sale pietruite şi casele construite în stil saxon, oraşul Sibiu (Hermannstadt), atestat documentar din anul 1191, este un adevărat muzeu în aer liber. La tot pasul te aşteaptă întâlnirea cu istoria, cu turnurile fortăreţei medievale, cu monumentalitatea bisericilor sau cu unicitatea şi valoarea deosebită a exponatelor aflate în cel mai mare muzeu în aer liber din Europa – Muzeul Astra.

Dar Sibiul oferă şi premiere naţionale sau mondiale cum ar fi : primul spital din România (1292), prima farmacie din ţară (1494), prima moară de hârtie (1534), primul paratrăsnet din Sud-Estul Europei (1795), primul laborator de homeopatie din lume (1797), primul muzeu din România – Brukenthal (1817), Podul Minciunilor (1859) – cel mai vechi pod metalic din ţară, al doilea oraş (după Timişoara) din Europa care introduce tramvaiul electric (1904), prima Grădină  Zoologică din România, amenajată în anul 1928.

Sibiul anului 2007 reprezintă România prin tradiţiile sale, prin arhitectura sa, muzica, istoria, teatrul, prin Cioran, Blaga sau Goga, ori prin expoziţiile şi  multiplele manifestări culturale.

Cultura Sibiului se transmite prin limbajul artei şi al creaţiei, prezentându-se ca o adevărată oglindă artistică a României, în care se reflectă şi ospitalitatea  sibienilor deja cunoscută de întreaga Europă.

Timbrele emisiunii filatelice aduc în prim plan imagini de epocă ale unor monumente reprezentative ale vechiului Sibiu.