Ziua mondială a rezervațiilor naturale, plic prima zi 2024 LP 2448FDC
search
  • Ziua mondială a rezervațiilor naturale, plic prima zi 2024 LP 2448FDC

Ziua mondială a rezervațiilor naturale, plic prima zi 2024 LP 2448FDC

2448FDC
92,00 lei
În stoc
An aparitie
2024
Calitate
MNH
Tip
Plic Prima Zi (FDC)
Tematica
Fauna

Ziua mondială a rezervațiilor naturale, plic prima zi 2024 LP 2448FDC

O nouă emisiune de mărci poștale, având ca subiect fauna, este realizată de Romfilatelia și introdusă în circulație cu ocazia „Zilei Mondiale a Rezervațiilor și a Parcurilor Naturale”, joi, 11 ianuarie a.c.

Este prima zi din calendarul ecologic al lumii, ales la inițiativa mai multor organizații ecologiste pentru a marca cea de-a 84-a aniversare de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky din Rusia, în anul 1997. De menționat că în luna mai a anului 1927, au fost instituite în țara noastră primele două rezervații naturale, în zona Dobrogei.

Zonele protejate și zonele conservate comunitare reprezintă o modalitate care contribuie nemijlocit la conservarea biodiversității și a naturii în general.

La nivel național au fost desemnate peste 900 de rezervații naturale și monumente ale naturii. Dintre acestea, Romsilva are în administrare 22 de parcuri naționale și naturale, și peste 190 de rezervații naturale și monumente ale naturii.

Mărcile poștale ale emisiunii Ziua mondială a rezervațiilor naturale ilustrează în imaginile lor zimbrul aparținător al speciei Bison bonasus, specie de bizon care se găsește în Europa. Apare descris pentru prima dată în literatura științifică de Carl Linneé, în 1758. În 1996 a fost inclus în categoria speciilor în pericol. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, odinioară prezent pe tot continentul cu excepția Spaniei, Italiei și nordului Scandinaviei.

În România, zimbrii sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu și Munții Făgăraș. Deși ieșiți din categoria speciilor vulnerabile, zimbrii au mare nevoie de intervenții pentru conservare.

Zimbrul face parte din categoria rumegătoarelor, aparținând familiei Bovidae, răspândită în trecut în regiunile emisferei nordice. Are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de cca. 1,9 metri, cântărind de la 300 la 930 kg. Este mai înalt decât ruda sa apropiată bizonul american. Este un animal ierbivor.

Ultimul zimbru din Moldova a fost vânat în anul 1762, iar din Transilvania în anul 1790. În 1927 mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, în incinta unor grădini zoologice. Ei au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951.

În România, zimbrii pot fi văzuți în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț. Zimbrii au fost introduși în România în anul 1958 când primele două exemplare au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg. Ideea zimbrilor în libertate pe teritoriul României, s-a materializat în anul 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană.

Imaginile mărcilor poștale cu valorile nominale de 2, 3, 6 și 25 Lei prezintă zimbrii în diverse ipostaze surprinse în stare de libertate în Rezervația Vânători Neamț, iar manșetele minicolilor reproduc imagini inedite ale peisajului teritoriului în care aceștia conviețuiesc.