Ziua mărcii poștale românești - 375 de ani Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, Plic prima zi 2014 LP 2031FDC
search
  • Ziua mărcii poștale românești - 375 de ani Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, Plic prima zi 2014 LP 2031FDC

Ziua mărcii poștale românești - 375 de ani Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, Plic prima zi 2014 LP 2031FDC

2031fdc
40,30 lei
În stoc
An aparitie
2014
Calitate
MNH
Tip
Plic Prima Zi (FDC)
Tematica
Ziua Marcii Postale

Ziua mărcii poștale românești - 375 de ani Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, Plic prima zi 2014 LP 2031FDC

Unicã în lume, sculptatã în întregime în piatrã şi poleitã cu aur la origine în anul 1639, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi rãmâne o mândrie a artei medievale româneşti. Ea a devenit celebrã îndeosebi prin extraordinara dantelãrie în piatrã care îi împodobeşte faţadele, de la temelie pânã în vârful turlelor. Specialiştii au numãrat peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repetã. Decorul exuberant face ca biserica sã semene cu un chivot sau cu o casetã pentru moaşte. De altfel, biserica a fost conceputã pentru a adãposti moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, biserica a fost construitã între anii 1637-1639. Ca urmare a achitãrii, de cãtre Vasile Lupu, a datoriilor Sfântului Mormânt şi a mãnãstirilor de pe Muntele Athos, precum şi datoritã multor acte de caritate, Patriarhia şi Sinodul de la Constantinopol, în semn de recunoştinţã, au trimis la Iaşi moaştele Sfintei Parascheva. Acestea au sosit la doi ani de la terminarea construcţiei bisericii, în 1641.

Din 1990, „Trei Ierarhii“ Iaşilor au redevenit mãnãstire, iar acest lucru a fãcut centrul Iaşului sã devinã un loc de pelerinaj în special în rândul intelectualilor. Ca un simbol, în anul 1997 a fost aşezatã în incinta mãnãstirii statuia celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, acesta locuind o perioadã în casa din incintã.

Bijuterie artisticã, „Trei Ierarhi“ s-a înscris în istorie şi ca o vatrã de culturã şi spiritualitate. La 1642, reprezentanţii principalelor ramuri ale Ortodoxiei (greacã, slavonã şi românã) veneau aici pentru a participa la Sinodul interortodox de la Iaşi. Regi şi patriarhi i-au trecut pragul, admirând totodatã rafinamentul monumentului.

De altfel, biserica este strâns legatã de culturã şi învãţãmânt. În timpul cât s-a aflat sub administrarea cãlugãrilor greci, aici au predat renumiţi profesori veniţi de la Constantinopol sau din Orientul grecesc.

Timbrul emisiunii cu valorea nominalã de 14,50 lei ilustreazã clãdirea Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

Coliţa emisiunii are contur ştanţat şi ilustreazã pe manşetã pisania de la intrarea în Biserica Sf. Trei Ierarhi, alãturi de un ornament în piatrã, reprezentând stema Moldovei. Timbrul coliţei cu valoarea nominalã de 8,10 lei prezintã de asemenea clãdirea Bisericii.