Mesageri ai sportului românesc - Mariana Bitang și Octavian Bellu, Plic prima zi 2014 LP 2029FDC
search
  • Mesageri ai sportului românesc - Mariana Bitang și Octavian Bellu, Plic prima zi 2014 LP 2029FDC

Mesageri ai sportului românesc - Mariana Bitang și Octavian Bellu, Plic prima zi 2014 LP 2029FDC

2029fdc
28,80 lei
În stoc
An aparitie
2014
Calitate
MNH
Tip
Plic Prima Zi (FDC)
Tematica
Oameni
Sport

Mesageri ai sportului românesc - Mariana Bitang și Octavian Bellu, Plic prima zi 2014 LP 2029FDC

Gimnastica româneascã înscrie în istoria acestui sport, un moment de referinţã trãit cu maximã emoţie în anul 1976, când o echipã româneascã, participantã la competiţia Olimpicã a cucerit o medalie de argint la care s-a adãugat o salbã de medalii de aur, argint şi bronz, la probele individual compus şi aparate, adjudecate de gimnastele de aur ale lumii, Nadia Comãneci şi Teodora Ungureanu.

Victoria de la Montreal a rãmas ca reper al gimnasticii româneşti dar, obiectiv, era nevoie de un lot lãrgit de gimnaste performere, care sã promoveze echipa României în fruntea ierarhiei lumii. Era nevoie de o şcoalã formatoare de sportive de prim rang, presupunând din start gãsirea unor profesori care sã rãspundã exigenţelor.

Anul 1981, înscrie în agenda sportivã venirea la lotul olimpic feminin de gimnasticã al României, ca antrenor, a lui Octavian Bellu.

Nãscut la 17 februarie 1951 la Ploieşti, Octavian Bellu este prezent în zona natalã ca profesor şi antrenor la Clubul Petrolul Ploieşti între anii 1975 – 1981.

Chemat apoi la lotul olimpic feminin de gimnasticã al României, talentatul şi pasionatul antrenor se bucurã de primele succese în anul 1983, la Campionatele Mondiale de Gimnasticã de la Budapesta, unde lotul antrenat de el reuşeşte sã câştige o medalie de argint pentru echipã, un loc trei individual compus şi 6 medalii la finalele pe aparate.

Participarea la competiţiile majore sportive aduce valorosului antrenor notabile succese concretizate în medalii intrate în tezaurul Gimnasticii româneşti: 43 de medalii la Jocurile Olimpice (18 medalii de aur, 10 de argint şi 15de bronz), 84 de medalii la Campionatele Mondiale (31 de medalii de aur, 28 de argint, 25 de bronz), 98 de medalii la Campionatele Europene de Seniori (37 de aur, 32 de argint şi 19 de bronz), acestora adãugându-se peste 100 de medalii obţinute la Cupele Mondiale şi Campionatele Europene de Juniori.

Începând cu anul 1992, Octavian Bellu, în calitate de antrenor coordonator, are alãturi un colaborator de prim rang, antrenoarea Maria Bitang (mai cunoscutã publicului cu numele de Mariana Bitang).

Nãscutã la 3 august 1962 la Râmnicu Sãrat, Mariana Bitang ajunge, dupã Absolvirea Academiei Naţionale de Educaţie Fizicã şi Sport, profesor antrenor la Clubul Sportiv Cetate Deva.

Aşa cum s-a amintit, activitatea sa profesionalã de primã clasã începe odatã cu colaborarea cu Octavian Bellu, pentru pregãtirea lotului olimpic feminin de gimnasticã.

În perioada prezenţei ca antrenoare la lotul olimpic de gimnasticã al României, palmaresul gimnastelor angajate în competiţii internaţionale a adunat în evidenţele sale: 22 de medalii la Jocurile Olimpice (8 de aur, 6 de argint, 8 de bronz), 47 de medalii la Campionatele Mondiale (19 de aur, 16 de argint, 12 de bronz), 56 de medalii la Campionatele Europene de Seniori (25 de aur, 18 de argint şi 13 de bronz), 44 de medalii la Campionatele Europene de Juniori, la care se adaugã peste 50 de medalii cucerite la Cupele Mondiale.

Pentru activitatea sa, Mariana Bitang a fost rãsplãtitã cu titlul de antrenor emerit, Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român, Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. În anul 2007, World Records Academy o clasificã drept „cea mai de succes antrenoare din lume”.

Dupã perioada 2005 – 2010, când Octavian Bellu şi Mariana Bitang au renunţat la activitatea de pregãtire a lotului olimpic feminin de gimnasticã, începând cu luna iunie 2010 cei doi emeriţi promotori ai sportului românesc reiau pregãtirile pentru marile confruntãri internaţionale în domeniul sportului care i-a consacrat.

Ca o confirmare a valorilor reale asociate personalitãţilor celor doi antrenori, a profesionalismului de înaltã clasã, Campionatele Europene de gimnasticã artisticã de la Sofia (14-18 mai 2014) au adus echipei României 9 medalii: aurul pe echipe, aurul la sol, argintul la bârnã şi bronzul la sãrituri, la care se adaugã victoria junioarelor care au cucerit 4 medalii de argint şi una de bronz.

Emisiunea de mãrci poştale Mesageri ai sportului românesc, dedicatã celor doi renumiţi profesori şi antrenori, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, se înscrie ca un omagiu purtãtor de stimã şi elogioase aprecieri pentru întreaga muncã şi devotamentul puse în slujba promovãrii talentelor de excepţie ale sportului românesc, în poziţiile de prim rang ale ierarhiei mondiale.