• -30%
Flamingo 2021, Plic prima zi LP 2336FDC
search
  • Flamingo 2021, Plic prima zi LP 2336FDC

Flamingo 2021, Plic prima zi LP 2336FDC

2336FDC
64,00 lei
44,80 lei Economisești 30%
În stoc
An aparitie
2021
Calitate
MNH
Tip
Plic Prima Zi (FDC)
Tematica
Fauna

Flamingo 2021, Plic prima zi LP 2336FDC

Cele patru timbre ale emisiunii prezintă patru dintre cele șase specii de flamingo cunoscute, care se remarcă printr-o incredibilă eleganţă, constituţie zveltă şi penaj colorat.

Flamingo andin (Phoenicoparrus andinus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, trăiește în preajma lacurilor montane din Anzi, în Peru, Argentina și Chile, adesea în colonii mixte, alcătuite din mai multe specii sud-americane de flamingi. Este o specie vulnerabilă, amenințată de mineritul practicat în zonă (care duce la poluarea apelor), de turism și dezvoltarea infrastructurii (care deranjează coloniile) și de colectarea ouălor de către localnici.

Flamingo chilian (Phoenicopterus chilensis), redat pe al doilea timbru cu valoarea nominală de 1,70 lei, cuibărește în America de Sud, în Ecuador, Peru, Chile, Argentina și estul Braziliei. Trăiește în special în lagune și lacuri sărate sau alcaline. În prezent, există programe de conservare destinate să protejeze această specie, amenințată de pierderea habitatelor și poluarea apelor.

Flamingo mic (Phoeniconaias minor), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, trăiește în Africa sub-sahariană și în nord-vestul Indiei. Este cea mai mică dintre speciile de flamingo (80-90 cm înălțime). Deși are cele mai numeroase populații dintre toate speciile de flamingi, este considerat, totuși, o specie aproape amenințată (conform clasificării Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii), populațiile fiind în declin, în special datorită poluării apelor.

Flamingo roz (Phoenicopterus roseus), redat pe ultimul timbru al seriei cu valoarea nominală de 19,50 lei, este cea mai mare dintre speciile de flamingo (110–150 cm înălțime) și cel mai larg răspândită; trăiește în Africa, subcontinentul indian, Orientul Mijlociu și sudul Europei. Apare sporadic și în România, poposind pentru scurt timp în Delta Dunării, pe coasta Mării Negre sau pe lacurile din sud-estul țării, în cursul migrației.