Fiare de călcat (I) - Colecții românești, Plic prima zi 2012 LP 1933FDC
search
  • Fiare de călcat (I) - Colecții românești, Plic prima zi 2012 LP 1933FDC

Fiare de călcat (I) - Colecții românești, Plic prima zi 2012 LP 1933FDC

1933FDC
37,40 lei
În stoc
An aparitie
2012
Calitate
MNH
Tip
Plic Prima Zi (FDC)
Tematica
Colectii

Fiare de călcat (I) - Colecții românești, Plic prima zi 2012 LP 1933FDC

Emisiunea de mãrci poştale Fiare de cãlcat – Colecţii româneşti va fi alcãtuitã din douã pãrţi, partea a doua urmând a intra în circulaţie în toamna acestui an.

Folosit la netezirea prin apãsare a materialelor textile, fierul de cãlcat, ca orice unealtã, a avut o continuã transformare.

Încã din secolul I d. Ch., în China, erau folosite pentru cãlcat vase metalice umplute cu mangal.

În Europa, începând cu secolul al XVII-lea, au fost folosite plãci încãlzite de fontã, de formã triunghiularã şi cu mâner. Mai târziu au apãrut fiarele de cãlcat din fontã care erau umplute cu mangal.

În India, locul cãrbunilor încinşi a fost luat de cojile de cocos, având aceeaşi capacitate de încãlzire.

Un alt model de fier de cãlcat era acela în care se foloseau bucãţi încinse de metal în loc de cãrbuni. Partea neplãcutã a acestora era cã nu se încãlzea doar talpa fierului ci şi mânerul şi astfel erau necesare mãnuşi groase.

În ultimii ani ai secolului al XIX-lea, dar şi începutul secolului XX, la încãlzirea fiarelor de cãlcat se utiliza etanol, kerosen, ulei de balenã sau chiar benzinã.

Primele îmbunãtãţiri remarcabile ale fierului de cãlcat sunt aduse de Mary Florence Potts din Statele Unite ale Americii, în 1870, care realizeazã fierul de cãlcat cu margini rotunjite la ambele capete, permiţând astfel cãlcarea în ambele direcţii. Tot ea, anul urmãtor, inventeazã fierul de cãlcat cu mâner detaşabil pentru a putea fi încinsã doar partea inferioarã a fierului, fãrã mâner.

În 1882, Henry W. Seely a inventat fierul încãlzit electric, iar în 1920 a apãrut fierul electric cu termostat.

Odatã cu apariţia acestui tip de fier de cãlcat, acestea au evoluat şi continuã sã evolueze.

Emisiunea de mãrci poştale Fiare de cãlcat (I) – Colecţii româneşti, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, este compusã din cinci timbre şi o coliţã dantelatã, pe care sunt ilustrate fiare de cãlcat din România (sec. XIX şi sec. XX), Germania (sec. XVIII), Scoţia (sec. XIX), Franţa (sec. XVIII) şi Statele Unite ale Americii (sec. XIX).