Eleganță și stil în arhitectura Bucureștilor, Plic prima zi 2023 LP 2426FDC
search
  • Eleganță și stil în arhitectura Bucureștilor, Plic prima zi 2023 LP 2426FDC

Eleganță și stil în arhitectura Bucureștilor, Plic prima zi 2023 LP 2426FDC

2426FDC
41,00 lei
În stoc
An aparitie
2023
Calitate
MNH
Tip
Plic Prima Zi (FDC)
Tematica
Arhitectura
Istorie

Eleganță și stil în arhitectura Bucureștilor, Plic prima zi 2023 LP 2426FDC

Emisiunea de mărci poștale Eleganță și stil în arhitectura Bucureștilor oferă pasionaților de filatelie ilustrarea unei tematici îndrăgite de colecționari (arhitectură și istorie).

Alcătuită din: o marcă poștală, o coliță filatelică dantelată, și un plic „prima zi”, emisiunea va fi introdusă în circulație vineri, 21 iulie 2023.

Marca poștală și colița filatelică dantelată prezintă imaginea unui monument de arhitectură socotit pe drept cuvânt un obiectiv al modernismului în arhitectura capitalei României, Grand Hôtel du Boulevard.

Fațada hotelului, inaugurat în urmă cu 150 de ani (1873) este prezentă în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală de 11 Lei. O perspectivă, care arată amploarea și volumul construcției este ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominală de 34 Lei inserată în grafica coliței dantelate.

Revenind la istoria edificiului Grand Hôtel du Boulevard, trebuie să amintim că acesta s-a construit pe un teren aflat în vecinătatea Bisericii Sărindar, aparținând giuvaergiului Jacques Herdan, în același timp și brutarul furnizor al Casei Regale. După un proiect elaborat de arhitectul Alexandru Orăscu, chiar în timpul când acesta supraveghea lucrările la un alt monument de arhitectură, proiectat tot de el, Universitatea, în anul 1867 începe ridicarea hotelului Herdan. După terminarea lucrărilor (1871), hotelul deține cel mai mare spațiu de cazare: 82 de camere și 11 apartamente.

În anul 1878, numele edificiului este înlocuit cu Grand Hôtel du Boulevard.

Îmbunătățirile succesive aduse construcției, înscrise ca premieră națională, mențin hotelul la un grad înalt de lux și confort. Este vorba de apa curentă pentru fiecare cameră, iluminatul electric, ascensorul, telefonul, salonul de lectură, librăria.

Lumea boemă a capitalei se delecta în restaurantul franțuzesc al hotelului sau poposea în librăria lui Leon Alcalay, tipograf și editor de carte românească și universală. Hotelul era un loc al high-life-ului și al celebrităților politice, care se întâlneau la recepțiile diplomatice, întrunirile parlamentare, dineuri de gală și baluri somptuoase.

Evidențiind importanța istorică a acestui hotel trebuie să amintim că printre oaspeții de seamă regăsim pe regele Victor Emanuel, compozitorul Pietro Mascagni, Munir-pașa, deputați sau senatori, membri ai corpului diplomatic român și străin. În anul 1924, între oaspeții de vază se înscrie marele artist Constantin Brâncuși.

Deși Capșa pare a fi fost locul preferat de întâlnire al oamenilor condeiului, totuși este de evidențiat faptul că în cafeneaua hotelului Grand Hôtel du Boulevard se întâlneau adesea Octavian Goga, Onisifor Ghibu, Ilarie Chendi, Mihail Sadoveanu, Șt. O. Iosif.

După mai multe schimbări de destinație (Legația Persiei, Comandamentul Trupelor Germane din România, în perioada 1940-1944, Institutul Metalelor Neferoase și Rare din Ministerul Chimiei), în anul 1977 clădirii i se atribuie funcția inițială și denumirea de Grand Hôtel du Boulevard.

Vorbind de faima de care s-a bucurat hotelul, mai ales în perioada interbelică, istoricul Adrian Majuru consemnează o remarcă definitorie: „Grand Hôtel du Boulevard… reprezenta un adevărat Babilon, unde se vorbeau toate limbile…”.