Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naștere, coliță dantelată 2023 LP 2400a
search
  • Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naștere, coliță dantelată 2023 LP 2400a

Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naștere, coliță dantelată 2023 LP 2400a

2400a
34,00 lei
În stoc
An aparitie
2023
Calitate
MNH
Tip
Coliță
Tematica
Aniversari
Oameni

Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naștere, coliță dantelată 2023 LP 2400a

În cadrul „Anului cultural Dimitrie Cantemir”, instituit prin lege de Parlamentul României, I se aduce drept omagiu savantului, omului politic, eruditului de faimă europeană, Dimitrie Cantemir, o emisiune de mărci poștale aniversară.

Emisiunea intitulată „Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naștere” și alcătuită din o marcă poștală, o coliță dantelată și un plic „prima zi” va intra în circulație luni, 16 ianuarie 2023.

Dimitrie Cantemir s-a născut în anul 1673 și a trecut la Domnul în 1723, la vârsta de 50 de ani. Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la nașterea lui și 300 de la trecerea sa în eternitate. A fost domn al Moldovei, un mare cărturar și istoric.

Considerat un veritabil homo universalis, creator de tip renascentist, a fost recunoscut și apreciat de contemporaneitatea știinţifică din ţările europene. Fiu de domn, el avea să fie trimis, la numai 12 ani (1685), la Constantinopol, ca garant al tatălui său, unde rămâne până în 1691.

Devenit domn al Moldovei în anul 1710, s-a aliat politic și militar cu ţarul Rusiei, Petru cel Mare, împotriva turcilor, în anul 1711. Sorţii i-au fost însă nefavorabili. În bătălia de la Stănilești, în același an, armata otomană obţine victoria.

Dimitrie Cantemir este nevoit să se stabilească în Rusia, unde se bucură de onoruri deosebite, devenind consilier politic al ţarului. Își continuă opera începută la Constantinopol, rămânând credincios ideii scrisului. Prima sa lucrare cunoscută a fost Divanul sau gâlceava înţeleptului cu lumea. Urmează mai multe lucrări între care  Istoria Ieroglifică, Istoria creșterii și descreșterii Porţii otomane și Descrierea Moldovei; de o valoare deosebită, Hronicul vechimii a romano – moldo – vlahilor a fost preluată fără rezerve de corifeii Școlii Ardelene, ca ghid istoric de mare preţ.

Marele cărturar și-a conceput întreaga operă ca fiind necesară românilor pentru a ajunge la conștiinţa că prezentul lor trebuie să deprindă gloria de altădată a strămoșilor. Maxima umanismului său este concentrată în expresia, devenită celebră, din Divanul: „Nu rob, ci stăpân al lumii te-am lăsat: pentru aceasta, tu pe dânsa, nu ea pe tine stăpânește!”.

Marca poștală a emisiunii, cu valoarea nominală de 11 lei, reproduce portretul lui Dimitrie Cantemir, după o gravură de epocă având ca insert imaginea stemei familiei Cantemireștilor.

Coliţa emisiunii are în compoziţia sa grafică, alături de portretul din marca poștală cu valoarea nominală de 34 lei, reproducerea în facsimil a coperţii lucrării Istoria Moldovei (versiunea germană, 1771) și a hărţii Moldovei inclusă în aceeași lucrare.