Delta Dunării, Lebede 2020 LP 2298
search
  • Delta Dunării, Lebede 2020 LP 2298

Delta Dunării, Lebede 2020 LP 2298

2298
28,00 lei
În stoc
An aparitie
2020
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Fauna

Delta Dunării, Lebede 2020 LP 2298

Printre cele peste 300 de specii de păsări care vizitează sau populează permanent delta întâlnim și Lebăda de vară – Cygnus olor (Gmelin, 1789), ilustrată în diverse ipostaze, pe cele patru timbre ale emisiunii, cu valorile nominale de 3,30 lei, 5 lei, 8,50 lei și 10,50 lei. Specia este denumită popular lebăda cucuiată și are un areal de răspândire sud-palearctic fragmentat, constituit din câteva segmente majore: Irlanda și Marea Britanie, Europa central-vestică, zona Mării Baltice, zona Mării Negre, zona Mării Caspice, Asia central-vestică, China și ținutul Ussuri (Rusia și China), având în cadrul acestor teritorii o distribuție punctiformă cu nuclee restrânse de cuibărit.

În România este răspândită în Delta Dunării și complexul lagunar Razelm-Sinoe, unde se află majoritatea populației cuibăritoare din țara noastră, precum și alte câteva zone umede din restul Dobrogei, estul Munteniei și zone din Moldova. Ca habitat preferă lacurile întinse, eutrofe, cu stufăriș abundent și alte plante palustre, dar care au în același timp și suprafețe întinse de apă liberă.

Este o specie sedentar-migratoare și oaspete de iarnă. În iernile blânde, probabil că majoritatea exemplarelor din deltă sunt sedentare, în timp ce în iernile aspre, ele se deplasează spre sud, începând cu luna noiembrie, locul lor fiind luat de exemplare ce provin din ținuturi situate la nord de Marea Neagră.