• -25%
Crăciun 2022 minicoală de 3 serii și 3 viniete Tip I LP 2395b
search
  • Crăciun 2022 minicoală de 3 serii și 3 viniete Tip I LP 2395b

Crăciun 2022 minicoală de 3 serii și 3 viniete Tip I LP 2395c

2395c
12,00 lei
9,00 lei Economisești 25%
În stoc
An aparitie
2022
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Sarbatori

Crăciun 2022 minicoală de 3 serii și 3 viniete Tip I LP 2395b

Sărbătoarea Nașterii Domnului, numită în popor Crăciunul, ne aduce vestea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu făcut om, pentru mântuirea noastră. Crăciunul marchează Nașterea în Betleemul Iudeii a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel mai înainte de veci. Despre acest eveniment biblic aflăm amănunte și detalii din Sfintele Evanghelii de la Matei și Luca, lângă care se regăsesc informații pe care le descoperim în Tradiția Bisericii. La acestea se adaugă certitudinea istorică a realității faptelor, reflectată în cronica domniilor împăratului roman Octavian Augustus și a regelui iudeilor Irod cel Mare.

Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie, în fiecare an, ea făcând parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericii de rit bizantin.

Sărbătoarea Crăciunului este anunțată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul și cu Steaua, pentru a vesti Nașterea Domnului. De asemenea, o veche tradiție este mersul cu icoana, un fel de colindat care se face de către preoții comunității locale, cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele și creștinii. Obiceiul colindatului a înglobat în el nu numai cântec și gest ritual, ci și numeroase mesaje și simboluri ale unei străvechi spiritualități românești. El s-a păstrat în asociere cu celebrarea marelui eveniment creștin care este Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Emisiunea de mărci poștale pune în valoare imagini ale unor icoane aparținând patrimoniului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Icoana „Nașterea Domnului” de la Osoi (pictor anonim, sec. XVII) este ilustrată pe cele două mărci poștale care, așezate în plan vertical, redau integral imaginea unei icoane cu dimensiunile de 36,5 × 72 cm, cu multiple registre și o deosebită profunzime realizate cu talent iscusit de către iconar. Registrul inferior redă scena Nașterii, Maica Domnului fiind așezată în partea stângă și veghind ieslea în care se află culcat Pruncul. Deasupra Mântuitorului sunt redate două animale, boul și asinul, simboluri ale israeliților și respectiv, păgânilor. Iosif primește un dar (miel) adus de un alt bărbat, în aparență un păstor, dar care este explicit nominalizat de către pictor (prin inscripția de deasupra) ca fiind personajul Crăciun. El nu se încadrează în registrul biblic, ci în cel al tradiției, adăugat voit de iconar.

Ridicând privirea, registrul mijlociu al picturii ne dezvăluie imaginea unui păstor alături de oile sale, cântând la fluier, amintind de versul colindului: „Îngerii cântau, păstorii fluierau, Magii se-nchinau, toți se bucurau”.

Magii, vizibili în registrul superior, ghidați de steaua care vestea Nașterea Mântuitorului, se îndreaptă spre o țintă îndepărtată, Cetatea Betleemului, ale cărei turnuri se zăresc la orizont.

Icoana se prezintă ca un ansamblu frumos, armonizat într-o cromatică aleasă.

Marca poștală a coliței filatelice reproduce imaginea icoanei Maica Domnului cu Pruncul, cunoscută și ca „Maica Milelor”, expusă în prezent în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Icoana, aparținând tipului iconografic Eleusa, ilustrează vizibil sentimentul de tandrețe și afecțiune dintre mamă și copil, naturalețea și vulnerabilitatea Pruncului fiind semnalate prin îmbrățișarea Mamei Sale. Trupul lui Iisus se află într-o ușoară înclinare, punct în care obrajii copilului și ai mamei se apropie, astfel eliminându-se rigiditatea reprezentării iconografice tradiționale și evocându-se relația foarte apropiată dintre cele două figuri. Rolul mâinii drepte a Mamei este acela de punct de sprijin pentru mâna stângă a Pruncului, chipurile fiind încadrate frumos de nimburile realizate.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, construită între anii 1923-1933, se înscrie în rândul celor mai reprezentative catedrale ortodoxe din România, fiind primul mare edificiu românesc ridicat în Transilvania după Marea Unire din 1918.

Construită în stil neobizantin, cu elemente românești, Catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, astăzi monument istoric, se află într-un proces de repictare a interiorului în tehnica mozaicului, proiect inițiat de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania în anul 2001.