• -10%
Ciuperci 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2323c
search
  • Ciuperci 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2323c
  • Ciuperci 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2323c
  • Ciuperci 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2323c

Ciuperci 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2323c

2323c
160,00 lei
144,00 lei Economisești 10%
În stoc
An aparitie
2021
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Natura

Ciuperci 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2323c

Cele șase timbre ale seriei prezintă fungi cu corpuri de fructificație spectaculoase ca formă sau culoare, reflectând extraordinara diversitate a acestui grup de viețuitoare.

Pe primul timbru, cu valoarea nominală de 1,70 lei, este reprezentată steaua pământului (Geastrum fimbriatum). Această ciupercă crește pe solul bogat în humus al pădurilor de foioase și conifere. Corpul de fructificație imatur este sferic, total sau parțial îngropat în sol. La maturitate, învelișul extern, gros, se desparte în mai mulți lobi cu vârf ascuțit, dând ciupercii forma unei stele. În mijloc se află o structură de formă globulară, membranoasă, în care se găsesc sporii. Această ciupercă este necomestibilă, datorită texturii tari, fibroase.

Pe cel de-al doilea timbru, cu valoarea nominală de 2 lei, este ilustrată ciuperca caracatiță (Clathrus archeri), o specie originară din Australia, de unde a ajuns și în alte regiuni ale lumii, fiind descoperită inclusiv în România. Corpul de fructificație este inițial sferic, de culoare albă. La maturitate are aspectul unei „caracatițe” cu 4-8 brațe dispuse radial, de culoare roz sau roșie. Are un miros respingător, atrăgând insecte care contribuie la răspândirea sporilor.

Pe cel de-al treilea timbru, cu valoarea nominală de 2,20 lei, este reprezentat buretele aricilor (Lycoperdon  echinatum). Are formă globuloasă, care se subțiază spre bază. Corpul de fructificație este de culoare crem, iar suprafața este acoperită de un strat de spini lungi, care cad la maturitate. În stadiul tânăr, țesutul din interior este alb și ferm; la maturitate, se transformă într-o masă brună, prăfoasă, care conține sporii. Crește și la noi în țară, în păduri de foioase, pe sol calcaros.

Pe cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 5,50 lei, este ilustrată specia Entoloma hochstetteri. Este o specie originară din Noua Zeelandă, mai recent fiind găsită și în India. Crește pe solul pădurilor de conifere și de foioase. Corpul de fructificație are 5-10 cm înălțime și 4 cm diametru. Este una dintre puținele specii de ciuperci de culoare albastră. Apare pe una dintre bancnotele neo-zeelandeze, fiind o specie caracteristică pentru biodiversitatea acestei țări.

Pe cel de-al cincilea timbru, cu valoarea nominală de 9 lei, este reprezentată cușca roșie (Clathrus ruber). Este o specie originară din Europa, de unde s-a răspândit și pe alte continente, și se întâlnește rar în țara noastră. Corpul de fructificație este inițial sferic; apoi, învelișul său crapă, iar corpul de fructificație se dezvoltă sub forma unei rețele globulare, de culoare roșie, ce poate atinge 20 cm înălțime. Datorită mirosului respingător, este evitată de oameni.

Pe cel de-al șaselea timbru, cu valoarea nominală de 10,50 lei, este ilustrată ciuperca de bambus (Phallus indusiatus), răspândită în regiunile tropicale din sudul Asiei, Africa, America de Nord și de Sud și Australia. Corpul de fructificație, care poate atinge înălțimea de 25 cm, este format dintr-o pălărie conică, brun-verzuie, un picior și o structură numită indusium, cu aspectul unei plase, care acoperă piciorul. Crește în păduri, pe sol fertil. Este o specie comestibilă; în China este cultivată la scară comercială și utilizată în gastronomia și medicina tradițională chineză.