Păsări cântătoare, serie tete-beche 2022 LP 2391c
search
  • Păsări cântătoare, serie tete-beche 2022 LP 2391c

Păsări cântătoare, serie tete-beche 2022 LP 2391c

2391c
75,00 lei
În stoc
An aparitie
2022
Calitate
MNH
Tip
Serie Tete-beche
Tematica
Fauna

Păsări cântătoare, serie tete-beche 2022 LP 2391c

Emisiunea Păsări cântătoare este alcătuită din patru timbre și un plic „prima zi”, este completată de un set de patru cărți poștale maxime, pentru pasionații de maximafilie.

Privighetoarea roșcată (Luscinia megharhynchos), ilustrată pe timbrul cu valoarea de 3 Lei, prețuită de-a lungul timpului pentru glasul său melodios, a fost dintotdeauna privită drept pasărea simbol a romantismului, o sursă de inspirație pentru poeți și muzicieni.

Are o talie destul de mare, cu o coadă relativ lungă. În toate tipurile de penaj, partea dorsală are coloritul uniform cafeniu, coadă maro–roșcată, partea ventrală fiind alb–crem, cu o bandă ștearsă maronie pe piept, un penaj în general tern și monoton, ceea ce o face greu de văzut. Denumirea populară a genului „priveghetoare” derivă din „a priveghea” (= a sta treaz, a nu dormi) și vine de la faptul că această pasăre cântă noaptea. Privighetoarea roșcată este o pasăre de talie mică, are o lungime de 16-17 cm și o greutate de 16-39 g.

Cinteza (Fringilla coelebs), redată pe timbrul cu valoarea de 6,50 Lei, este o specie cu dimorfism sexual pronunțat, la care masculul este viu colorat, cu capul gri, gâtul și spatele maronii, pieptul roșiatic, iar aripile negre cu două benzi albe spre partea superioară, în timp ce femela este predominant verzuie, aripile fiind la fel cu ale masculului. Lungimea corpului este de 14-16 cm, iar anvergura aripilor este de 25-29 cm, cu o masă corporală de 18-29 g. Este o specie cu răspândire largă, regăsită din pădurile de luncă și câmpie până la dealuri și înălțimile munților, ajungând la peste 1500 de metri altitudine, fiind și o pasăre des crescută în captivitate. În România, cinteza este o specie parțial migratoare, cuibăritoare; femelele și păsările tinere sosesc din migrație la sfârșitul lunii martie început de aprilie, in timp ce masculii iernează adesea în țară.

Măcăleandru (Erithacus rubecula), reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, este o specie de pasăre cântătoare de talie mică. Ușor de recunoscut după față și pieptul portocalii, cu linii de demarcație gri. Acestea contrastează cu abdomenul alb și cu părțile superioare de culoare oliv-maroniu, ca și aripile și coada. Măcăleandrul adult are lungimea de 12-14 cm și greutatea de 15-22 g. Anvergura aripilor este de 20-22 cm. Preferă zonele împădurite, grădinile, parcurile sau lizierele, în general zonele cu alternanță de desișuri cu terenuri deschise.

Specia are o răspândire largă, care se întinde din Europa până în Siberia, nordul Africii și Turcia. Păsările din nordul și estul continentului migrează iarna spre sud-vest. Arealul de iernare se întinde din Marea Britanie în Spania și Maroc, precum și în sud-estul Europei. În România, măcăleandrul este frecvent în toată țara, din câmpie până în zonele ocupând o largă varietate de habitate. Este o specie parțial migratoare.

Grangur (Oriolus oriolus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei, este o pasăre cântătoare migratoare, ce cuibărește în pădurile de șes, văile râurilor montane, în plantații, livezi și plantații forestiere. Are o lungime 21-24 cm. Masculul are un penaj galben strălucitor cu negru pe aripi și coadă. Femela și masculii tineri au partea dorsală verzuie, iar cea ventrală alb-gălbui cu striuri. Masculul prezintă o bandă de culoare neagră în dreptul ochilor care nu se regăsește și la femelă. Lungimea corpului este de 22-25 cm, deschiderea aripilor de 35 cm iar greutatea de 50-60 g. Este o pasăre timidă, mereu ascunsă, iar migrația o face pe timp de noapte.