Castelul Peleș - Colecții, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă 2021 LP 2341c
search
  • Castelul Peleș - Colecții, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă 2021 LP 2341c
  • Castelul Peleș - Colecții, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă 2021 LP 2341c
  • Castelul Peleș - Colecții, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă 2021 LP 2341c

Castelul Peleș - Colecții, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă 2021 LP 2341c

2341c
170,00 lei
În stoc
An aparitie
2021
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Colectii

Castelul Peleș - Colecții, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă 2021 LP 2341c

Cele șase timbre și colița dantelată a emisiunii înfățișează piese reprezentative, de mare valoare estetică, din colecțiile Muzeului Național Peleș. Această instituție muzeală administrează o moștenire de excepție: Castelul Peleș, monument emblematic al patrimoniului arhitectural românesc, ridicat din inițiativa regelui Carol I, un colecționar de artă pasionat și avizat, care și-a îmbogățit reședința îndrăgită cu o colecție magnifică de picturi, mobilier și obiecte decorative. Dintre acestea din urmă, se remarcă prin bogăție, frumusețe și rafinament colecția de sticlă și cea de orfevrărie.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei este ilustrată o vază realizată de celebrul artist francez al sticlei Émile Gallé, în anul 1890. Vaza, în stil Art Nouveau, este suflată din sticlă albastră, colorată cu oxid de cobalt. Decorul japonizant – un buchet de crizanteme – este în parte presat în sticla fierbinte, pe interiorul vasului, în parte pictat cu email, pe exterior. Piesa impresionează prin eleganță, calitatea materialului și varietatea tehnicilor utilizate, combinate ingenios, cu un rezultat remarcabil.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei  sunt înfățișate două dintre piesele unui serviciu de ceai, executat în atelierul Goldschmidt din Köln, Germania, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Obiectele sunt lucrate din argint, turnat, ciocănit, cizelat, gravat, parțial aurit, cu un decor predominant vegetal.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,40 lei este reprezentată o cupă în stil Art Nouveau, realizată în atelierul de orfevrărie al artistului norvegian Jacob Tostrup, în perioada 1880-1890. Cupa, cu o cromatică vie, este realizată într-o combinație de fir metalic și email, într-o tehnică deosebit de dificilă, de mare virtuozitate.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei apare o piesă cu valențe artistice remarcabile, dar și cu o semnificație istorică deosebită: o casetă din argint, executată în atelierul Christofle din Paris și oferită regelui Carol I în 1906, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie. Caseta este decorată cu scene din Războiul de Independență și din viața zilnică a românilor și cu figurine reprezentând soldați și țărani români, executate cu o mare finețe a detaliilor.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentată o carafă în stil eclectic, lucrată în atelierul din München al artistului Edmund Wollenweber, spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Carafa este realizată din cristal suflat în tipar, apoi tăiat și șlefuit. Mânerul și capacul sunt din argint aurit, bogat ornamentate.

Pe timbru cu valoarea nominală de 10,50 lei apare o figurină din argint aurit, reprezentând o regină. Piesa datează de la începutul secolului al XIX-lea. Argintul este prelucrat prin diverse tehnici (turnat, ciocănit, ajurat, cizelat) și este împodobit cu caboșoane din pietre prețioase și semiprețioase diferit colorate.

Pe colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 31,50 lei, este ilustrată o fructieră din sticlă venețiană, lucrată în atelierul Salviati, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest splendid obiect este rezultatul aplicării mai multor tehnici de prelucrare a sticlei (suflare liberă, modelare, torsadare, opalizare, pulverizare cu aur) și impresionează atât prin eleganța formelor, cât și prin colorit.