Cai 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2350c
search
  • Cai 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2350c

Cai 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2350c

2350c
155,00 lei
În stoc
An aparitie
2021
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Fauna

Cai 2021, minicoli de 5 timbre și 1 vinietă LP 2350c

Cele patru timbre ale emisiunii, cărțile poștale și plicul „prima zi”, reproduc într-un concept grafic delicat, imagini ale familiilor de cabaline din care răzbate atitudinea calină și protectoare față de mânjii lor, energia vie a alergării, frumusețea statuară a membrelor speciei mult îndrăgite și ocrotite de oameni.

Începând cu anii 2000 î.e.n. au început să fie folosite carele de luptă, mijloace distructive, ușor deplasabile care au asigurat victorii facile pentru cotropitori. Ulterior, viteza trupelor de atac a crescut odată cu înființarea cavaleriei.

Revenind la Europa evului mediu, trebuie menționat faptul că transportul călătorilor, pe rute lungi, în trăsuri confortabile, au impus o preocupare susținută pentru creșterea cailor puternici și repezi. Pe parcursul amenajat, la distanțe gândite, au fost organizate locuri speciale pentru caii de schimb, ceea ce permitea o călătorie fără întreruperi impuse de obligativitatea odihnei cailor.

Pasiunile nobilimii au adaptat folosirea cailor la partidele de vânătoare și la organizarea curselor de cai.

Rasele de cai sunt divizate în trei categorii: cai cu „sânge fierbinte”, cu viteză și rezistență la oboseală; cu „sânge rece”, cai folosiți pentru muncă grea și anevoioasă și cu „sânge cald”, rezultați din încrucișări între cai cu sânge fierbinte și sânge rece, având drept scop crearea unor anumite rase pentru călărit, în special în Europa. În prezent se apreciază că mai mult de 300 de rase de cai în lume, sunt utilizate pentru diverse activități.

Pentru formarea unei noi rase, sunt necesare anumite criterii de selecție, de hrănire, ferme și creștere a animalelor tinere, urmărindu-se transmiterea trăsăturilor alese, realizarea unui număr semnificativ de cai asemănător ca aspect și caracter. O nouă rasă este recunoscută după înregistrarea documentației relevante, prezența a 1-2 ferme de reproducție și a mai multor ferme de creștere și pregătire pentru cerințele solicitatorilor.

Caii și-au pierdut importanța inițială, rolul lor fiind îndeplinit cu succes de utilaje agricole și mijloace de transport motorizate (automobile, autocamioane etc). Caii aparținând diverselor rase sunt crescuți pentru evenimente sportive, echitație, operațiuni de salvare, în patrule ale poliției. Ei sunt încă necesari în zone greu accesibile, unde nu există trasee adaptate transportului de mărfuri și oameni. Rasa, după proveniență, îngrijirea și mediul în care trăiește, determină speranța de viață a calului domestic cuprinsă între 25 și 30 de ani. Se afirmă că în secolul al XIX-lea, calul „Old Billy” a trăit 62 de ani. În era modernă, Sugar Puff, intrat în Guinness Book of World Records, fiind cel mai bătrân ponei, a murit în anul 2007 la vârsta de 56 de ani.

Valorile nominale ale timbrelor emisiunii sunt 2,60 lei, 4,50 lei, 6,50 lei și 16 lei.