• -10%
Titu Maiorescu, 100 de ani de la moarte 2017 LP 2150
search
  • Titu Maiorescu, 100 de ani de la moarte 2017 LP 2150

Titu Maiorescu, 100 de ani de la moarte 2017 LP 2150

2150
15,00 lei
13,50 lei Economisești 10%
În stoc
An aparitie
2017
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Oameni

Titu Maiorescu, 100 de ani de la moarte 2017 LP 2150

Personalitatea sa impresionantă a influenţat domeniile cele mai importante ale vieţii culturale, sociale şi politice ale României, Titu Maiorescu fiind recunoscut ca autorul celebrelor teorii sociologice a „formelor fără fond” şi „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau Ioan Slavici. Datorită recunoaşterii calităţilor sale intelectuale, traiectoria lui Maiorescu este impresionantă: profesor universitar la 22 de ani, decan la 23 şi rector la aceeaşi vârstă, academician (membru al Societăţii Academice Române) la 27 de ani, deputat la 30, ministru la 34 de ani.

Ideile despre procesul de desăvârşire a limbii române literare formulate de Maiorescu, au fost acceptate şi de Academia Română între anii 1880 – 1881, care îşi însuşeşte aceste principii, contribuind în mare măsură la unificarea limbii române moderne.

La mijlocul sec al XIX lea, odată cu Unirea Principatelor, România se afla în mijlocul schimbărilor politice, ceea ce a dus la cucerirea şi recunoaşterea independenţei deschizând calea modernizării statului.

Susţinător convins al unităţii tânărului stat român, Titu Maiorescu a desfăşurat o activitate politică intensă ca jurnalist, în paginile ziarului „Vocea Naţională” în anul 1866.

De orientare conservatoare, Titu Maiorescu, a ocupat funcţia de prim-ministru şi ulterior ministru de externe (1912 – 1914), atunci când s-a semnat Tratatul de Pace de la Bucureşti. Cu toate că nu a reuşit să treacă prin Parlament nici unul din proiectele sale de lege a învăţământului, printre realizările sale ca ministru amintim: dezvoltarea învăţământului la sate prin înfiinţarea de noi şcoli, iniţierea de anchete şi statistici privind învăţământul, construirea de şcoli tip, selectarea celor mai bune cărţi de studiu al limbii române în liceu, proiecte de înfiinţare a Şcolii politehnice, a grădinilor botanice, a unei catedre de limba română, conservarea patrimoniului naţional, sprijinirea şcolilor româneşti din Transilvania.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei ilustrează pe lângă marele critic literar, o filă din revista „Convorbiri Literare”, publicaţie de marcă a Societăţii literare Junimea.

Timbrul cu valorea nominală de 8 lei înfăţişează portretul marelui om de cultură şi politician, Titu Maiorescu.