• -20%
Stele ale scenei și ecranului, minicoli de 4 timbre cu manșetă 2017 LP 2175b
search
  • Stele ale scenei și ecranului, minicoli de 4 timbre cu manșetă 2017 LP 2175b
  • Stele ale scenei și ecranului, minicoli de 4 timbre cu manșetă 2017 LP 2175b

Stele ale scenei și ecranului, minicoli de 4 timbre cu manșetă 2017 LP 2175b

2175b
244,00 lei
195,20 lei Economisești 20%
În stoc
An aparitie
2017
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Actori

Stele ale scenei și ecranului, minicoli de 4 timbre cu manșetă 2017 LP 2175b

Timbrele, fiecare cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează portretele actorilor Maia Morgenstern, Oana Pellea, Luminiţa Gheorghiu, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele și Marcel Iureș, personalităţi ale scenei și ecranului românesc.

Cunoscuta și îndrăgita actriţă Maia Morgenstern s-a născut în prima zi a lunii mai, în anul 1962. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1985, la clasa profesorului Dem Rădulescu, a jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

La Teatrul Evreiesc de Stat, unde este manager din 2012, a interpretat roluri remarcabile în Astă seară: Lola Blau, Jocul Regilor, Miss Daisy și șoferul ei sau Parchează mașina la Harvard. Pe scena Teatrului Naţional București a avut roluri în Visul unei nopţi de vară, Vizita bătrânei doamne, Livada de vișini, Ecaterina cea Mare sau Burghezul gentilom, iar la Teatrul Metropolis în Jubileul, O noapte furtunoasă etc. Are colaborări și cu alte teatre, din București și din ţară – Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, precum și cu alte personalităţi din lumea teatrului și filmului din străinătate.

O putem vedea în filme precum Secretul lui Bachus, Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Orient Express, Patimile lui Hristos, Sfârșitul tăcerii, Secretul lui Polichinelle sau Domnișoara Christina.

Talentul și munca neîncetată i-au fost răsplătite cu numeroase premii și distincţii, dintre care amintim: Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma (Londra), pentru rolul Maria din Patimile lui Hristos, Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin și Premiul Felix al Academiei Europene de Film, pentru rolul Nela din filmul Balanţa, Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă, pentru rolul Medeea, din Trilogia antică, și Lola Blau din Astă seară: Lola Blau, Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”. Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează în anul 2003 Actriţa și Femeia anului. În 2017 primește titlul de Doctor Honoris Causa Artis din partea Universităţii de Vest din Timișoara.

Cariera Oanei Pellea cuprinde peste 40 de roluri importante în teatru: Mașa (Trei Surori), Lucius (Iulius Cezar), Julieta (Mefisto), Catarina (Îmblânzirea scorpiei), Drussila (Caligula) etc.

De asemenea, actriţa a jucat în 20 de filme, unele dintre ele producţii internaţionale, printre care se numără Faleze de nisip, Cu dragoste, Rita (With Love, Rita), Camera ascunsă, Îmi urăsc meseria (I Really Hate My Job), Cu un pas înainte, Biblioteca Pascal (Biblioteque Pascal) sau Foc şi gheaţă: Cronicile dragonului (Fire & Ice: The Dragon Chronicles). În 2006 a jucat alături de actorii Clive Owen și Julianne Moore în filmul Children of Men, regizat de Alfonso Cuarón.

Una dintre cele mai apreciate și premiate actriţe din România, Luminiţa Gheorghiu, s-a născut la 1 septembrie 1949 și a absolvit în 1972 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Debutează în timpul facultăţii pe scena Studioului Casandra, iar în perioada 1972-1975 joacă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din 1975 până în 2003 este actriţă a Teatrului Bulandra din București.

În teatru s-a remarcat în spectacole precum Pelicanul de Strindberg, Răceala de Marin Sorescu, Unchiul Vanea și Trei surori de Cehov, Poveste de iarnă de Shakespeare, Baba care-ascultă Abba de Catherine Aigner.

George Mihăiţă, născut la 23 septembrie 1948, este un actor emblematic al scenei românești, care s-a remarcat în teatru și film prin talent, expresivitate facială, dar și prin vocea distinctivă. Din 2002 este directorul Teatrului de Comedie.

A studiat Arta Actorului la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a absolvit în anul 1971.

O scrisoare pierdută, Peţitoarea, Livada de vișini, Măseaua de minte, 12 oameni furioși, O noapte furtunoasă, Poker, Pălăria florentină – sunt doar câteva dintre piesele de teatru din repertoriul artistului. Cu spectacolul Revizorul de N.V. Gogol, în regia lui Horaţiu Mălăele, în care joacă rolul Primarul, George Mihăiţă a participat la numeroase festivaluri europene.

Născut la data de 1 august 1952, la Târgu-Jiu, absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în 1975, clasa Octavian Cotescu, Horaţiu Mălăele este un reputat actor, regizor, caricaturist și scriitor român, cu o activitate deosebită în teatru și film, unde a interpretat numeroase roluri.

În teatru a jucat roluri devenite celebre în: Slugă la doi stăpâni și Mincinosul de Carlo Goldoni, Familia Tót de István Örkény, Karamazovii după Dostoievski, Scapino de Moličre, Teatru descompus de Matei Vișniec, Sinucigașul de Nicolai Erdman, Unchiul Vanea de Cehov, Dineu cu proști de Veber etc.

În 2009, la Teatrul Naţional București, regizează primul spectacol din carieră, Lecţia de Eugčne Ionesco. Ulterior, pune în scenă Puricele de Georges Feydeau, Poiana boilor și Mascăriciul după Cehov, Cafeneaua după Sam Bobrik, Revizorul de Gogol, Shylock după Gareth Armstrong etc.

Marcel Iureș, născut la data de 2 august 1951, a absolvit în 1978 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și s-a remarcat prin talent și prezență scenică.

În perioada 1978-1980 a jucat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, urmând ca după 1980 să joace pe scena teatrelor Bulandra și Odeon din București.

Pe scenă se afirmă în piese precum Romeo și Julieta, Cum vă place, Hamlet, Richard al III-lea, O noapte furtunoasă, sau în rolul principal din Caligula.

Prestaţia sa cinematografică este una de seamă, actorul creând roluri de neuitat în Castelul din Carpați, Să mori rănit din dragoste de viață, Domnișoara Aurica, Balanța, Fii cu ochii pe fericire, Amen, Tatăl fantomă, 3 păzește etc.