Palatul culturii din Iași 2017 LP 2131
search
  • Palatul culturii din Iași 2017 LP 2131

Palatul culturii din Iași 2017 LP 2131

2131
34,00 lei
În stoc
An aparitie
2017
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Arhitectura
Cultura

Palatul culturii din Iași 2017 LP 2131

Palatul Culturii din Iaşi a fost construit între anii 1906-1925, sub numele de Palat de Justiţie şi Administraţie, după planurile arhitectului I.D. Berindey şi s-a impus prin dimensiunile sale însemnate.

Faţada clădirii, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei, ce atinge 55 de metri înălţime prin turnul central, făcea ca Palatul să fie considerat, în epocă, cea mai înaltă clădire din oraş. Dincolo de arhitectură, ceasornicul din turnul Palatului Culturii a contribuit în mod deosebit la faima clădirii aducând aminte de orologiul instalat în turnul porţii Curţii Domneşti la 1728, care a dat, multă vreme, ritmurile oraşului.

Palatul din centrul Iaşilor a fost conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest şi este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc. În afara monumentalităţii şi frumuseţii ei, clădirea se distingea la acea vreme prin instalaţii şi echipamente tehnice moderne, achiziţionate din Germania, precum şi prin feroneria realizată de Casa Haug şi de renumitele firme franceze Krieger, Mericier şi Bagvčs. Mobilierul în stil neogotic a fost proiectat şi realizat în celebrele ateliere Albert Goumain din Paris şi de către firma Mappel din Anglia.

Sala Voievozilor, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, situată la etaj, este cea mai frumoasă şi monumentală încăpere a palatului, fiind ornamentată distinct de celelalte săli. Numele sălii se datorează unei celebre galerii de portrete ale domnilor Moldovei, precedaţi de strămoşii daci şi romani ai poporului român, respectiv Decebal, Traian şi Aurelian, trecând apoi la întemeietorii statului medieval Moldova şi continuând seria conducătorilor acestui teritoriu până la Regele Carol al II-lea.

În zona de vest a sălii se află un monumental şemineu de marmură, decorat cu un basorelief care reprezintă un „Arbore istoric”, împodobit cu portretele celor mai însemnaţi domni, în vârful căruia tronează portretul Regelui Ferdinand.

În perioada în care edificiul din Iaşi a fost Palat de Justiţie şi Administraţie, Sala „Henri Coandă”, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, era destinată Curţii cu Juri. Amplasarea centrală şi decoraţiunile speciale subliniază însemnătatea deosebită a încăperii.

În anul 1955, vechiul Palat de Justiţie a devenit Palat al Culturii, imaginea sa fiind reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, găzduind unele din cele mai de seamă instituţii culturale ale ţării, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi care cuprinde patru muzee de talie naţională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, precum şi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.