Emisiune comună România - Brazilia, Sculpturi: Eva, 2015 LP 2089
search
  • Emisiune comună România - Brazilia, Sculpturi: Eva, 2015 LP 2089

Emisiune comună România - Brazilia, Sculpturi: Eva, 2015 LP 2089

2089
12,50 lei
În stoc
An aparitie
2015
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Arta
Emisiune comuna

Emisiune comună România - Brazilia, Sculpturi: Eva, 2015 LP 2089

Pe cele două timbre ale emisiunii sunt ilustrate lucrările Eva, aparţinând lui Gheorghe Leonida şi respectiv, sculptorului brazilian Victor Brecheret.

România a stabilit relaţii diplomatice cu Brazilia, la nivel de legaţie, la 7 ianuarie 1928, fiind prima reprezentare diplomatică română în America Latină. La 9 mai 1974, relaţiile diplomatice au fost ridicate la rang de ambasadă. De-a lungul timpului, între România şi Brazilia s-au creat mai multe punţi culturale, spirituale, dar şi economice.

Creativitatea de tip latin, dar şi bogata zestre a culturii locale ne-au făcut receptivi la conceptele modernităţii în literatura, teatrul, filmul şi pictura braziliană. Amintim că un rol important în modernizarea culturală a Braziliei au avut-o cofondatorul mişcării culturale dadaiste Tristan Tzara şi sculptorul Gheorghe Leonida.

Sculptorul român Gheorghe Leonida a contribuit la crearea impozantului simbol al oraşului Rio de Janeiro, statuia lui Hristos Mântuitorul, el fiind angajat să sculpteze chipul statuii. Putem spune astfel că cea mai cunoscută emblemă artistică a Braziliei poartă o amprentă românească.

Gheorghe Leonida s-a născut în anul 1893, la Galaţi, într-o familie „reprezentativă pentru burghezia română, în cel mai bun sens al cuvântului”, după cum spunea scriitorul Mihai Cantuniari, nepot îndepărtat al acestuia.

Gheorghe Leonida provine dintr-o familie care a dat culturii româneşti o suită de personalităţi marcante. Fratele său, Dimitrie Leonida, a fost fondatorul Muzeului Tehnic din Bucureşti, care îi poartă numele, iar sora sa, Eliza Leonida, se numără printre primele femei inginer din lume.

În anul 1921 sculptura lui, Eva, a fost achiziţionată de primăria Săo Paulo. Reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, acesta o înfăţişează pe mama omenirii, prima femeie din punctul de vedere al lui Brecheret. Compoziţia dinamică se datorează orientării diferite a capului şi corpului, rezultând într-o mişcare felină a spatelui, cu musculatura întinsă. Structura sa este complexă şi rafinată, îmbibată cu putere şi dramatism.