• -20%
Lalele, minicoală de 12 timbre (2 serii) 2006 LP 1716a
search
  • Lalele, minicoală de 12 timbre (2 serii) 2006 LP 1716a

Lalele, minicoală de 12 timbre (2 serii) 2006 LP 1716a

1716a
27,00 lei
21,60 lei Economisești 20%
În stoc
An aparitie
2006
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Flora

Lalele, minicoală de 12 timbre (2 serii) 2006 LP 1716a

Elegantã şi cu numeroase varietãţi multicolore, laleaua (Tulipa gesneriana), ne încântã în fiecare primãvarã cu florile sale, care dau parcurilor şi grãdinilor unRomfilatelia pune în circulaţie emisiunea de timbre Lalele.

Elegantã şi cu numeroase varietãţi multicolore, laleaua (Tulipa gesneriana), ne încântã în fiecare primãvarã cu florile sale, care dau parcurilor şi grãdinilor un farmec deosebit. Foarte populara lalea creşte dintr-un bulb acoperit cu o tunicã protectoare de culoare maronie. În fiecare an, din bulbul iniţial, apar alţi câţiva, care ajutã la reînnoirea culturii şi permit înmulţirea lalelelor ce se regãsesc ca plante decorative în grãdini şi jardiniere. Din mugurii aflaţi pe discul bulbului pornesc tulpinile aeriene care au flori în vârf şi frunze de culoare verde-albãstrui, cu forma alungitã şi lãțitã spre bazã. Înãlţimea tulpinilor, forma şi culoarea florilor, precum şi perioada maximã de dezvoltare variazã în funcţie de soi. Din multitudinea de forme şi culori, se remarcã în mod deosebit lalelele bicolore cu petale franjurate ori cele care se aseamãnã cu florile de nufãr sau crin.

Laleaua este originarã din Orientul Apropiat, din zona montanã a Asiei Mici, însã poate fi întâlnitã şi în diverse regiuni ale Chinei şi Japoniei.

„Tulipa“ – numele ştiințific al lalelei, provine din limba turcã, datã fiind asemãnarea dintre cupa floralã a lalelei şi tradiţionalul turban. Pe multe covoare orientale, pe ceramicã dar şi pe podoabe, apare imaginea lalelei.

În Olanda secolului al XVII-lea, bulbii de lalea se utilizau ca monedã de schimb, valorând greutatea lor în aur, iar deţinerea lor era socotitã un semn de bogãţie.

În România, prezenţa lalelei dateazã din jurul anilor 1790, când s-au amenajat primele grãdini decorative. Astãzi, cel mai cunoscut loc din ţarã unde existã o sãrbãtoare dedicatã acestei flori, este Piteştiul, cu atât de cunoscuta „Simfonie a lalelelor“, ce se desfãşoarã de la începutul anilor ’70, la fiecare sfârşit de aprilie.

Emisiunea de timbre ilustreazã urmãtoarele soiuri de lalele:

– Cardinal – pe timbrul cu valoarea nominalã de 1 leu

– Don Quijote – pe timbrul cu valoarea nominalã de 3,60 lei

– Donna Bella – pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,10 lei

– Turkestanica – pe timbrul cu valoarea nominalã de 30 bani

– Yellow Empress – pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,50 lei

– Ice Folies – pe timbrul cu valoarea nominalã de 50 bani.