• -20%
Ziua mărcii poștale românești, bloc de 4 timbre 2005, LP 1688b
search
  • Ziua mărcii poștale românești, bloc de 4 timbre 2005, LP 1688b

Ziua mărcii poștale românești, Nave Militare, bloc de 4 timbre 2005 LP 1688b

1688b
10,00 lei
8,00 lei Economisești 20%
În stoc
An aparitie
2005
Calitate
MNH
Tip
Bloc de 4 valori
Tematica
Navigatie
Ziua Marcii Postale

Ziua mărcii poștale românești - Nave Militare Românești, bloc de 4 timbre 2005, LP 1688b

„Apele au fost pentru omenire suma universală a tuturor virtualităților, izvorul și originea tuturor posibilităților existenței, suportul oricărei creații” scria Mircea Eliade.

Istoria navigației își are începuturile în vremuri imemoriale, care sunt relatate în cartea sfântă a creștinismului, Biblia, o dată cu periplul primei corăbii construite de legendarul Noe înainte de marele diluviu. Din Arca fără vele și cârmă, eșuată pe Muntele Ararat, descind urmașii celor care au supraviețuit Potopului, care, dornici de a cunoaște lumea cea mare întinsă dincolo de uscatul ce-i găzduia, au înfruntat talazurile mărilor și oceanelor, descoperind noi tărâmuri. Ei au întemeiat noi spații populate de oameni mai pașnici sau mai războinici care, aidoma frământării neobosite a valurilor, au dat contur țărilor și imperiilor.

Pirogile au devenit bărci, bărcile și-au mărit mereu dimensiunile ajungând corăbii, iar vâslele s-au înmulțit spectaculos. Apoi au apărut catargele și velele, iar mările și oceanele au fost străbătute de marile corăbii.

La fel ca și pe uscat, zeul războiului i-a învrăjbit pe oameni, transformând întinderea apelor în teatre de război sângeros.

După celebra bătălie navală de la Trafalgar, din anul 1805, dintre Napoleon și amiralul Nelson, navele de luptă au început să-și diversifice forma și dotările distrugătoare.

O dată cu apariția motorului cu abur, apoi a celui Diesel, iar mai aproape de timpurile noastre, a celui cu propulsie nucleară, navele s-au transformat în adevărate fortărețe de oțel, capabile să depisteze inamicul de la zeci sau sute de mile marine.

La fel ca toate țările mărginite de mări, oceane sau de fluvii și România dispune de nave de patrulare, luptă și apărare, adaptate cerințelor războiului modern.

Anul acesta, la 22 octombrie, se împlinesc 145 de ani de la constituirea Marinei Militare moderne, aniversare care va fi marcată de Forțele Navale printr-o suită de manifestări cultural- științifice .

Emisiunea filatelică este alcătuită dintr-o serie de patru timbre (realizată și în bloc de 4 timbre), fiecare cu valoarea nominală de 2,20 lei, care reproduc imaginile următoarelor nave:

Fregata „Mărășești”, intrată în serviciu în 1985, specializată în executarea de misiuni independente sau în compania unor grupări navale, misiuni de lovire a inamicului, misiuni de desant, descoperirea și atacul asupra submarinelor inamice.

Monitorul „Mihail Kogălniceanu”, intrat în serviciu în 1993, cu o destinație complexă, putând duce acțiuni de luptă independent sau în cooperare cu alte nave de luptă fluviale.

Corveta „Contraamiral Horia Macellariu”, intrată în serviciu în 1996 și specializată în executarea unor misiuni de căutare și distrugere a submarinelor inamice, apărarea antisubmarin a navelor de luptă și a convoaielor pe timpul marșului și al staționării.

Nava-școală „Constanța”, intrată în serviciu în 1980, destinată pregătirii și instrucției. A executat numeroase marșuri de instrucție.

Pe plicul „prima zi a emisiunii” a fost ilustrată nava-școală „Mircea”.