• -60%
50 de ani de la primele emisiuni de timbre EUROPA-CEPT, coală, 2005, LP 1691C
search
  • 50 de ani de la primele emisiuni de timbre EUROPA-CEPT, coală, 2005, LP 1691C
  • 50 de ani de la primele emisiuni de timbre EUROPA-CEPT, coală, 2005, LP 1691C
  • 50 de ani de la primele emisiuni de timbre EUROPA-CEPT, coală, 2005, LP 1691C

50 de ani de la primele emisiuni de timbre EUROPA-CEPT, pereche coli, 2005, LP 1691C

1691C
280,00 lei
112,00 lei Economisești 60%
În stoc
An aparitie
2005
Calitate
MNH
Tip
Coală
Tematica
Europa

50 de ani de la primele emisiuni de timbre EUROPA-CEPT, coală

Printre primele ţări care au emis un timbru cu tematica Europa se numără Franţa, Luxemburg, Italia, Germania, Belgia, Olanda.
Având în vedere că anul viitor se vor împlini  50 de ani de când  s-au tipărit primele mărci poştale cu tematica Europa pentru ţările bătrânului continent şi 500 de ani de la moartea lui Cristofor Columb, mare navigator al secolului al XV-lea, Romfilatelia prefaţează acest eveniment în 2005, prin realizarea unei emisiuni de mărci poştale  care conţin elemente în premieră pentru România.

Cele patru timbre ale emisiunii ilustrează figura renumitului explorator şi descoperitor, reprodusă  după portrete de epocă diferite, fiind tipărite atât în coli dantelate cât şi nedantelate (28 coli / coală) precum şi în bloc de 4 timbre dantelate. Atât pe mărcile poştale ale emisiunii cât şi pe bloc ( sub formă de viniete ) sunt reproduse două sigle: 5O şi CEPT ( Conferinţa Europeană a administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii).

Telecomunicaţiile s-au dezvoltat în România în strânsă legătură  cu evoluţia lor pe plan internaţional. Această evoluţie a fost determinată de activitatea organizaţiilor internaţionale de telecomunicaţii, create pentru a facilita cooperarea în acest domeniu. România s-a alăturat  acestei activităţi încă din 1865.
Dezvoltarea tehnologică şi implicaţiile politice ale utilizării telecomunicaţiilor pledează pentru o abordare globală, facilitată de colaborarea între state şi eventual de sectorul privat, în cadrul unor organizaţii internaţionale.

CEPT a fost creată prin Aranjamentul privind înfiinţarea Conferinţei Europene a administraţiilor  de Poştă şi Telecomunicaţii, care prevede că pot deveni membre administraţiile statelor europene care sunt membre ale Uniunii Poştale Universale sau ale Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.

Două reforme majore caracterizează activitatea CEPT. Prima a avut loc în 1992 şi se referă la separarea activităţii de operare, prin crearea ETNO (European Telecomunication Network Operators) şi a PostEurop, iar a doua, în 2001, prin restructurarea comitetelor tehnice. În urma reformei din 2001, misiunea CEPT este de a strânge relaţiile între membri, de a promova cooperarea şi de a contribui la crearea unei pieţe dinamice a serviciilor de poştă şi telecomunicaţii.

Astăzi CEPT numără 45 de membri, state din Uniunea Europeană şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, precum şi ţări din Europa Centrală şi de Est.
Între octombrie 2004 şi octombrie 2005, România deţine preşedinţia CEPT.

Originalitatea  realizării tehnice a blocului de patru de timbre încadrate de cele două sigle constă în alăturarea timbrelor perforate în pătrat cu cele perforate pe contur hexagonal ceea ce constituie o premieră pentru România. La aceasta se mai adaugă, pe de o parte,  perforarea în casetă a timbrelor ce compun  blocul filatelic şi, pe de altă parte, grafica de ansamblu care înglobează cele trei corăbii participante la marşul spre Lumea Nouă (Santa Maria, Nińa şi Pinta).

Combinaţia de perforare pătrat-hexagon se regăseşte şi la timbrele dispuse în coală (28 bucăţi), pe 4 coloane.