• -35%
Ciuperci bloc de 6 timbre 2008 LP 1792B
search
  • Ciuperci bloc de 6 timbre 2008 LP 1792B

Ciuperci bloc de 6 timbre 2008 LP 1792B

1792b
22,00 lei
14,30 lei Economisești 35%
În stoc
An aparitie
2008
Calitate
MNH
Tip
Bloc de 6 timbre
Tematica
Natura

Ciuperci bloc de 6 timbre 2008 LP 1792B

Această emisiune prezintă şase specii de ciuperci, comestibile şi necomestibile.

Lepiota rhacodes (Burete şerpesc şofraniu), este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,20 Lei. Este o ciupercă de mărime mijlocie-mare, comestibilă, care creşte pe sol, în grupuri sau izolat. Pălăria are 10-20 cm diametrul, de formă sferică sau ovoidă, netedă, de culoare brun-cenuşie. Piciorul cilindric are 10-15 cm înălţime şi 1-3 cm grosime, este alb, cu timpul sau la atingere, se colorează în

brun-ruginiu. Carnea sa este moale, fragilă în pălărie şi lemnoasă în picior. Are miros puternic şi gust plăcut. Creşte pe pajişti, în grădini, pe locuri cultivate, în păduri de foioase şi conifere, în luminişuri.

Lactarius deliciosus (Râşcov), este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 Lei. Este o ciupercă de mărime mică-mijlocie, comestibilă, viu colorată care creşte pe sol, în grupuri. Pălăria ei, groasă şi cărnoasă, are 5-16 cm diametru; la început este convexă, apoi devine plană iar după un timp ia forma de pâlnie cu marginile răsucite în jos..

Morchella esculenta (Zbârciog), este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 Lei. Este o ciupercă de mărime mijlocie-mare, comestibilă, partea fertilă seamănând cu o căciulă. Creşte pe sol solitară sau în grupuri

Paxillus involutus (Bureţi porceşti) este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 Lei. Este o ciupercă necomestibilă, de talie mijlocie care creşte pe sol câte una. Pălăria are culoarea galbenă sau brună. La apăsare devine maro-roşcată.. Apare vara şi toamna.

Gyromitra esculenta (Zbârciog gras) este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 Lei. Este o ciupercă necomestibilă, de mărime mijlocie – mare, cu aspect diferit faţă de marea majoritate a ciupercilor obişnuite. Apare izolată sau în grupuri. Pălăria are partea fertilă de o formă nedefinită care prezintă numeroase pliuri lobate precum circumvoluţiunile unui creier. Mărimea, forma şi poziţia pe suprafaţa pălăriei a fiecărei circumvoluţiuni ajută la caracterizarea speciei. Marginile pălăriei sunt sudate cu piciorul. Are culoarea maro – roşcată, ocru sau maro închis. Luna cea mai prielnică este aprilie, dar poate apărea şi în martie, precum şi în lunile de vară.

Russula emetica (vineţica focului) este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 Lei. Este o ciupercă necomestibilă, mică sau mijlocie. Pălăria are culoarea în general roşie întunecată sau roz purpuriu, dar uneori poate fi roşie-cafenie sau roşie-gălbuie. Diametrul pălăriei are 4-7 cm. Piciorul este alb sau, uneori, are o uşoară tentă de roz. Este cilindric, neted, plin, moale, fragil, de 4-8 cm înălţime şi 1-2 cm grosime. Carnea este albă, fragilă, cu miros greţos, respingător. Creşte pe sol, solitară sau în grupuri, vara şi toamna, în păduri de foioase şi conifere, de obicei, în pământ mai umed.