Ceramică românească - Oale și căni II (uzuale) 2007 LP 1788
search
  • Ceramică românească - Oale și căni II (uzuale) 2007 LP 1788

Ceramică românească - Oale și căni II (uzuale) 2007 LP 1788

1788
26,00 lei
În stoc
An aparitie
2007
Calitate
MNH
Tip
Serie simplă
Tematica
Arta

Ceramică românească - Oale și căni II (uzuale) 2007 LP 1788

Olăritul s-a practicat încă din vremuri străvechi, mărturie stând frumoasele vase de ceramică din epoca neolitică, epocă în care pe teritoriul României s-a dezvoltat o civilizație remarcabilă.

Motivele ornamentale cu care se decorează obiectele din ceramică sunt în principal geometrice, dar și fitomorfe, avimorfe, zoomorfe și antropomorfe.

Unul dintre cele mai vechi motive decorative geometrice este triunghiul, care se întâlnește și pe ceramica preistorică și apare sub diferite forme (o serie de triunghiuri de aceeași mărime), “ferăstrăul” sau “dintele de lup” (triunghiuri dispuse alternativ sus-jos).

Spirala care apare în special pe ceramica veche de Cucuteni și Boian dar și pe cea modelată la Vama, Horezu, Oboga, Româna și alte zone cu tradiție este făcută de obicei din humă albă. Spirala, deși este un motiv foarte vechi, nu se regăsește la ceramicile occidentale din aceeași perioadă și chiar la cele mai târzii, cum ar fi cele mediteraneene.

Alături de vrej și ghirlande, ca motiv fitomorf des întâlnit este crenguța de brad, folosită și de olăria preistorică. Creanga de brad simbolizează perenitatea asociată arborelui (pomul vieții). Mai sunt reprezentate vița de vie (simbol creștin), dar și spice de grâu, trifoi, ciorchinii de strugure, bobocii, frunzele și florile stilizate.

Motivele avimorfe, zoomorfe și antropomorfe sunt mai rare și mai recente și aparțin tradiției bizantine. Sunt reprezentați porumbei, păsări de curte, pești (simboluri creștine).

Foarte interesante sunt motivele simbolice, legate de credințe străvechi, precreștine, asociate cultului Soarelui, care l-a înlocuit pe cel al fecundității în epoca bronzului.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 Lei este ilustrată o oală realizată în Transilvania.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 Lei este ilustrată o cană realizată la Horezu-Vâlcea.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7,20 Lei este ilustrată o cană realizată la Obârșa-Hunedoara.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,70 Lei este ilustrată o oală realizată la Baia Mare-Maramureș.

Obiectele din ceramică ilustrate pe timbrele emisiunii fac parte din colecția Muzeului Țăranului Român.