• -20%
A 31-a Conferință a Polițiilor din Capitalele Europene, minicoală de 5 serii 2009 LP 1834a
search
  • A 31-a Conferință a Polițiilor din Capitalele Europene, minicoală de 5 serii 2009 LP 1834a

A 31-a Conferință a Polițiilor din Capitalele Europene, minicoală de 5 serii 2009 LP 1834a

1834a
18,00 lei
14,40 lei Economisești 20%
În stoc
An aparitie
2009
Calitate
MNH
Tip
Mini coală
Tematica
Organizatii

A 31-a Conferință a Polițiilor din Capitalele Europene, minicoli de 5 serii 2009 LP 1834a

Faptul cã pentru prima datã, Bucureşti, capitala României şi Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sunt gazdele acestei întâlniri, demonstreazã importanţa şi locul pe care Poliţia Românã îl are pe plan european. La aceasta se adaugã şi lunga istorie a sistemului de ordine şi de apãrare a persoanelor, dar şi a bunurilor din Bucureşti.

De la începutul secolului al XIV-lea au existat documente care atestau instituţia Marelui Vornic, care se ocupa de paza curţii domneşti şi judecarea slujbaşilor. Adjunctul acestuia, Vãtaful de Vânãtori, era comandantul gãrzii personale a domnitorului şi este considerat ca predecesor al prefectului de poliţie.

Încã de pe vremea domnitorului Mihai Șuţu era organizatã paza Bucureştiului, au fost emise primele acte de identitate şi s-a reglementat portul armelor. Pânã în 1774, teritoriul actualei Capitale era împãrţit, din punct de vedere poliţienesc, în Ținutul Agiei (centrul oraşului) şi Ținutul Periferic (mahalalele).

1822 a fost anul când s-a realizat primul steag al Poliţiei (Steagul Agiei), înmânat, de cãtre domnitorul Grigore Dimitrie Ghica, Marelui Agã. Steagul avea brodatã „Buna Vestire“, motiv pentru care 25 martie a devenit Ziua Poliţiei Române.

Anii 1848, 1856, 1868 au fost ani de organizare şi reorganizare a instituţiei, care au condus la apariţia Legii de organizare a poliţiei (decretatã de Alexandru Ioan Cuza în 1860), urmatã fiind de Legea lui Vasile Lascãr din 1903.

Din 1949 s-a înfiinţat Miliţia, iar din 1989 a fost reînfiinţatã, conform tradiţiei, Poliţia Românã.

Astãzi, Poliţia Capitalei, ca de altfel şi Poliţiile celorlalte capitale europene se confruntã din ce în ce mai mult cu efectele generate, atît de fenomenul globalizãrii, cît şi de dispariţia treptatã a graniţelor tradiţionale din interiorul Uniunii Europene. Din aceste cauze, mai mult ca oricând, se cautã în prezent noi cãi de dezvoltare, nenumãrate provocãri prin creşterea mobilitãţii persoanelor, a bunurilor, dar şi a informaţiilor, atât financiare cât şi de altã naturã. Globalizarea, ca proces în continuã expansiune, provoacã forţele de poliţie la lupta împotriva oricãror încãlcãri ale legii.

Tocmai de aceea, în scopul creşterii nivelului de eficientizare a activitãţii instituţiilor de profil, şefii poliţiilor din capitalele Europei s-au întâlnit, în cadrul unor Conferinţe, cu regularitate încã din anul 1979.

Indiferent de realitãţile fiecãrei ţãri, activitatea poliţiilor din Capitalele europene are un numitor comun şi anume lupta împotriva criminalitãţii, a crimei organizate şi a infracţionalitãţii.

Aceste reuniuni au relevat nu numai importanţa schimbului de experienţã practicat la toate nivelurile instituţiilor similare din Capitalele europene, dar şi caracteristicile comune specifice numai Capitalelor.

Organizate prin rotaţie de o capitalã din spaţiul geografic european (fãrã a fi obligatorie apartenenţa la Uniunea Europeanã), acestea sunt adevãrate forumuri în care punctele de vedere şi schimburile de idei genereazã proiecte benefice pentru întreaga Europã pe plan poliţienesc.

Începând cu anul 1997, conducerea Poliţiei Capitalei, a fost prezentã la lucrãrile acestor evenimente, prin directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. În luna mai a anului 2007, la Conferinţa desfãşuratã la Berlin, Bucureştiul a fost ales pentru a fi gazda celei de a 31-a ediţii a acestui eveniment.

Conferinţa, gãzduitã de Bucureşti va prilejui – pe lângã spijinul educaţional adus metodelor specifice Poliţiei în context european – dezvoltarea legãturilor de cooperare, şi va contribui nemijlocit şi la creşterea imaginii, atât a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cât şi a Poliţiei Române.